Na hlavný obsah

Násilie páchané na ženách je nutné zastaviť, vyzýva prezidentka. Zažívajú ponižovanie, sexuálne násilie, chorobnú žiarlivosť

Ženám trvá v priemere dva roky, kým zistia, že sú obeťou násilia.

Násilie páchané na ženách je nutné zastaviť, vyzýva prezidentka. Zažívajú ponižovanie, sexuálne násilie, chorobnú žiarlivosť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Násilie páchané na ženách je nutné zastaviť. Pri príležitosti zajtrajšieho Medzinárodného dňa boja proti násiliu na ženách na to vyzvala prezidentka Zuzana Čaputová.

Za posledných šesť rokov tvorili ženy na Slovensku väčšinu obetí trestného činu týrania blízkej osoby. Dve tretiny obetí závažného vyhrážania a až 90 percent obetí trestného činu znásilnenia a sexuálneho násilia. Potvrdili to policajné štatistiky.

Poradenské centrum Nádej navštívi ročne zhruba 200 ľudí. Absolútnu väčšinu tvoria ženy s deťmi. Vo vzťahu zažívajú chorobnú žiarlivosť, ponižovanie, partneri sledujú každý ich pohyb alebo sa im vyhrážajú zabitím.

Násiliu na ženách sa v Správach RTVS venovala redaktorka Veronika Čokinová:


„Často žena rokmi zdecimovaná nejakým násilím, má nulové sebavedomie, zlý kontakt s realitou. Často ju izolujú od sociálneho okolia. Prijíma veci, ktoré jej násilník vnucuje,“ priblížila psychologička a riaditeľka centra Nádej v Bratislave Adriana Havašová.

Ženám trvá v priemere dva roky, kým zistia, že sú obeťou násilia. „Zdravý vzťah vždy charakterizuje to, že máme radosť zo seba, že si dôverujeme. Znamená to, že sa nepotrebujeme kontrolovať, že akceptujeme aj našich príbuzných a kamarátov,“ opisuje manažérka Koordinačno–metodického centra pre rodové násilie Barbora Burajová.

Stovky prípadov domáceho násilia

Polícia za desať mesiacov tohto roka riešila 985 trestných činov domáceho násilia. Podľa odborníkov ho živí agresivita vo verejnom priestore a útoky na angažované ženy.

„Spôsobuje ho celková dehumanizácia, vulgarizácia našej spoločnosti. Vidíme, že veľmi nepriateľský, neľudský diskurz nielen na sociálnych sieťach, ale aj tvárou v tvár sa stáva najmä pre mladých ľudí, ktorí žijú na sociálnych sieťach, absolútne štandardným spôsobom správania,“ hovorí sociologička Silvia Porubänová.

O tom, že násilie nie je možné tolerovať, ani ospravedlňovať, hovorili študenti s prezidentkou Zuzanou Čaputovou aj s odborníkmi.

„Ja som sa najviac dozvedela, aké sú postupy pri sexuálnom obťažovaní. Alebo ako sa správne zachovať, či už keď sme v tej situácii my alebo naša kamarátka,“ uviedla študentka 1. ročníka Obchodnej akadémie v Bratislave Viktória Singhoferová.

Ženy i dievčatá môžu vyhľadať pomoc v intervenčných centrách či zavolať na národnú linku anonymne a bezplatne. Prezidentka vyzvala spolu s desiatkami osobností spoločenského života na zastavenie násilia na ženách.

„Nedovoľme, aby sa násilie na ženách a dievčatách u nás rozširovalo. Nechceme ďalšie tragédie, ktoré traumatizujú našu spoločnosť a vytvárajú atmosféru strachu. Spoločne máme možnosť a silu meniť Slovensko, využime ju,“ vyzvala prezidentka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko