Na hlavný obsah

Bardejovčania sa sporia s radnicou. Nechcú, aby ich cesta bola prístupovou k chystanej výstavbe

Obrátili sa aj na súd.

Bardejovčania sa sporia s radnicou. Nechcú, aby ich cesta bola prístupovou k chystanej výstavbe
Kritizovaná cesta, ktorú dala postaviť bardejovská radnica. Foto: RTVS

V Bardejove sú v spore obyvatelia Tehelnej ulice s radnicou. Obyvateľom sa nepáči, že ich cesta má byť prístupovou k chystanej výstavbe. Nechcú tam ťažké autá. Tvrdia, že cesta oficiálne neexistuje. Obrátili sa aj na súd. Najnovšie ich pobúrilo, že panelovú cestu dalo mesto vyasfaltovať. Hovoria aj o čiernej stavbe.

Obyvatelia sú s bardejovskou radnicou v spore niekoľko rokov. Za ulicou sú záhradkári a developer tam chystá výstavbu. Miestni však odmietajú, aby bola prístupovou cestou tá, ktorá bola doteraz iba z panelov.

Najnovšie ich pobúrilo, že mesto dalo na panelovú cestu asfalt. Nespokojní tvrdia, že cesta oficiálne neexistuje a ide tak o čiernu stavbu. „Ak by existovala, tak by mesto muselo predložiť stavebné povolenia, kolaudačné rozhodnutie, musel by ju schváliť dopravný inšpektorát,“ vysvetlila bardejovská mestská poslankyňa Nataša Milistenferová.

Sporu Bardejovčanov s mestskou radnicou sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Róbert Latta:

Radnica pochybenie odmieta. Tvrdí, že nechcela pomôcť developerovi či záhradkárom, ale obyvateľovi, ktorý tam býva, aby sa k nemu dostala sanitka. „Je trikrát do týždňa odkázaný na dialýzu. Tá cesta, ak by sa nebola upravila, je najmä v zime neprejazdná. Mesto neporušilo žiadny zákon,“ povedal vedúci tlačového referátu bardejovského mestského úradu Štefan Hij.

„Poštári, smetiari ani zimná údržba. Nikto sa tam k nemu nemohol dostať,“ dodal mestský poslanec Peter Demjanovič.

Oslovili sme aj obyvateľa Kamila, pre ktorého mesto cestu urobilo. Potvrdil nám, že pomoc potrebuje. „Chodím na dialýzu každý druhý deň, no a ešte zatiaľ chodím autom. Som rád, že sa to urobilo. Sanitka tu musí mať prístup,“ povedal.

Prípad bude riešiť prokuratúra a polícia

Či radnica naozaj neporušila zákon, posúdi prokuratúra aj polícia, na ktoré sa poslankyňa obrátila. „Ide o podozrenie zo spáchania trestného činu neoprávneného zhotovovania stavby,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová.

O spore, či to cesta je, alebo nie, rozhoduje aj súd. „No ale už niet o čom rokovať, keď už je to vyasfaltované,“ skonštatovala obyvateľka Tehelnej ulice Zuzana Šestáková. Najbližšie sa tým súd bude zaoberať v polovici decembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny