Na hlavný obsah

Pamiatku vojnových veteránov prvej svetovej vojny si v Bratislave uctili Z. Čaputová, P. Pellegrini a R. Kaliňák

Na vojenskom cintoríne v Petržalke položili vence.

Pamiatku vojnových veteránov prvej svetovej vojny si v Bratislave uctili Z. Čaputová, P. Pellegrini a R. Kaliňák
Zuzana Čaputová, Peter Pellegrini a Robert Kaliňák si uctili pamiatku vojnových veteránov. Foto: RTVS

Dnešný jedenásty november je Medzinárodným dňom vojnových veteránov. Uctili si ich prezidentka Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady Peter Pellegrini a minister obrany Robert Kaliňák.

Zúčastnili sa na pietnom akte na vojenskom cintoríne v bratislavskej Petržalke, kde položili vence.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo svojom príhovore apelovala na ochranu mierového spolužitia krajín a národov. Predseda parlamentu a šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini poukázal na hrdinstvo padlých vojakov.

„Práve na historickej skúsenosti z prvej a druhej svetovej vojny vyrástol projekt mierového spolužitia krajín a národov Európy. Sme povinní chrániť mierové spolužitie a hodnoty, na ktorých je založený,“ povedala prezidentka. Mier podľa jej slov nie je samozrejmosťou a sloboda nie je garantovaná.

Výročiu ukončenia prvej svetovej vojny sa v Správach RTVS venovala redaktorka Veronika Čokinová:

Pellegrini hovoril o potrebe pripomínať si hrdinstvo a odvahu vojnových veteránov. A to „práve v časoch, keď sa ukazuje, že podľa prieskumov by väčšina slovenských mužov pravdepodobne ani nebola ochotná nastúpiť so zbraňou v ruke do boja a chrániť si svoju vlasť“.

Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) zdôraznil, že byť vojakom je najmä poslanie. „Dnes tu stojíme, aby sme sa inšpirovali príbehmi minulosti pre našu budúcnosť,“ podotkol.

Európa si pripomína koniec prvej svetovej vojny. Vyžiadala si milióny obetí a zranených. Dovtedy bola najväčším a najkrvavejším vojenským konfliktom v histórii. Symbolom sa stal kvet vlčieho maku. Červený kvet predstavuje utrpenia vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko