Na hlavný obsah

Po 12 rokoch od vraždy trénera bojových umení F. Vanča sa pred súd postavil údajný objednávateľ. Vinu popiera

Podľa obžaloby za vraždu zaplatil 50-tisíc.

Po 12 rokoch od vraždy trénera bojových umení F. Vanča sa pred súd postavil údajný objednávateľ. Vinu popiera
Na snímke Jozef Hruška pred senátom ŠTS. Foto: RTVS

Po dvanástich rokoch od vraždy nitrianskeho trénera bojových umení sa pred súd postavil údajný objednávateľ zločinu. Podnikateľ z Nitry Jozef H. pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici vyhlásil, že je nevinný. Podľa obžaloby však za vraždu zaplatil 50-tisíc eur dvom spolupáchateľom.

Známeho zápasníka MMA a trénera Františka Vanča zavraždili ešte v júni 2011 na obchvate Nitry. Strelec z idúceho auta zo samopalu vystrelil na vedľajšie auto štyri rany. Športovec v ňom sedel sám a zraneniam na mieste podľahol. Po zavraždenom zostal ročný syn a dve dospelé deti. Na súd prišli aj Františkova dcéra a manželka. Obvineného poznali.

Pokračovaniu súdneho pojednávania sa venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

“Ako keby sa to stalo včera, zase sa to všetko otvorilo ako u maminy,“ uviedla dcéra zavraždeného Miroslava Vančová.

Obvinený a zavraždený boli v minulosti priatelia. Potom sa ich vzťahy pokazili.

“Pravdepodobne sa obžalovaný obával aj toho že poškodený podnikne nejaké kroky proti nemu, mali aj finančné nezrovnalosti. To motivačné predpolie je tam rôznorodé,“ povedal špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

“Jediný svedok vypovedá podľa nás proti môjmu klientovi, ostatní svedkovia sú svedkovia nepriami. Celé, čo je napísané v obžalobe prokurátora môj klient popiera,“ ozrejmila advokátka Jozefa Hrušku Ivana Kochanská.

Mužov čaká súdny proces

Mužov, ktorí vraždu vykonali, čaká osobitný súdny proces. Jeden je na úteku a druhý vo väzbe. Prípad sa polícii podarilo vyriešiť až na jar tohto roku.

“Začali sa objasňovať viaceré závažné prípady trestných činov zločineckej skupiny Sereďania a vrámci týchto trestných stíhaní začali viaceré osoby z prostredia tohto trojuholníka Sereď, Šala, Galanta spolupracovať s políciou a vypovedať o ďalších trestných činoch, ktoré boli touto skupinou spáchané,“ dodal Lipšic.

V prípade, ak súd uzná Jozefa H. z objednávky úkladnej vraždy za vinného, hrozí mu 25 rokov za mrežami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko