Na hlavný obsah

Po útoku Izraela na sanitky je evakuácia zranených a držiteľov zahraničných pasov z pásma Gazy pozastavená

Útok na sanitky v Gaze si vyžiadal najmenej 15 obetí na životoch.

Po útoku Izraela na sanitky je evakuácia zranených a držiteľov zahraničných pasov z pásma Gazy pozastavená
Evakuácia z pásma Gazy je od soboty pozastavená po útokoch na sanitky. Foto: TASR/AP

Evakuácia zranených obyvateľov či držiteľov zahraničných pasov z pásma Gazy cez hraničný priechod Rafah je od soboty pozastavená po tom, ako Izrael zaútočil na sanitky v Gaze prevážajúce zranených. Informuje o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na egyptské zdroje z prostredia bezpečnostných služieb a zdravotníckych úradov.

Prejazd nákladných vozidiel s humanitárnou pomocou pre pásmo Gazy je podľa zdrojov umožnený. Hnutie Hamas, ktoré v pásme Gazy vládne, evakuáciu cudzincov v sobotu pozastavilo z dôvodu neochoty Izraela umožniť prevoz niektorých zranených Palestínčanov do nemocníc v Egypte, píše agentúra AFP s odvolaním na na pohraničnú stráž.

Priechod Rafah na hraniciach pásma Gazy s Egyptom je jediným východom z pásma Gazy, ktoré nemá pod kontrolou Izrael, pripomína Reuters. Opätovne bol otvorený v stredu, keď sa začala aj evakuácia s cieľom umožniť odchod cudzincom, Palestínčanom s dvojakým občianstvom, či zraneným osobám. Predchádzala tomu dohoda medzi Egyptom, Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, ktorú sprostredkoval Katar. Ten v nedeľu uviedol, že vyvíja maximálne úsilie s cieľom obnoviť evakuáciu.

„Bombardovanie nemocníc a sanitiek, na ktoré sa vzťahuje táto dohoda o konvojoch sanitiek na prepravu pacientov z nebezpečenstva, určite situácii nepomáha,“ uviedol hovorca katarského ministerstva zahraničných vecí. Katar podľa jeho slov vyzýva všetky strany, najmä však armádu okupantov, aby zaistili bezpečnú trasu a dodržiavali dohodu.

Piatkový útok na sanitky v Gaze si vyžiadal najmenej 15 obetí na životoch. Generálny tajomník OSN António Guterres a šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus vyjadrili v spojitosti s týmto incidentom znepokojenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet