Na hlavný obsah

Posilnené policajné hliadky by ľudia privítali aj na železničných staniciach. Ľudia sa boja cestovať najmä v noci

Na Slovensku je policajtov málo a ich počet stále klesá.

Posilnené policajné hliadky by ľudia privítali aj na železničných staniciach. Ľudia sa boja cestovať najmä v noci
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Posilnené policajné hliadky by ľudia privítali nie len vo vlakoch, ale aj na železničných staniciach. A to najmä večer. Aj keď polícia hliadky posilnila, štáby RTVS sa boli pozrieť na staniciach počas dňa aj v noci. V praxi to funguje trochu inak.

Cestujúci sú čoraz ostražitejší, a to nielen počas cesty vo vlaku, ale už aj cestou na stanicu. Kriminalita v poslednej dobe stúpa a ľudia sa boja cestovať najmä v noci.

Bezpečnosti na staniciach sa v relácii Správy z regiónov venovali redaktorky RTVS Andrea Šeligová a Nikoleta Ferková:

Od posledného prípadu, kedy muž vo vlaku dobodal len 22-ročnú študentku polícia avizovala, že posilní hliadky.

„V týchto dňoch môžu cestujúci stretnúť vo vlakoch a na vlakových staniciach viac policajtov. Do opatrení na zvýšenie bezpečnosti cestujúcich sú zapojení policajti služby železničnej a poriadkovej služby,“ spresnila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Na väčších železničných staniciach RTVS policajné hliadky videla. Štáb sa pozrel aj na malé stanice pri Košiciach. Tam však cestujúci políciu vidia len zriedka. „Na niektorých železničných staniciach sú namontované kamerové systémy, ktoré sú vyvedené na policajné zbory,“ povedala hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová.

Jeden výpravca na menších staniciach

Práve na menších železničných staniciach slúži len jeden výpravca. Mnohé nie sú ani len osvetlené a zdržiavajú sa na nich neprispôsobí občania. Hoci by mali byť otvorené do odchodu posledného vlaku, niektorí výpravcovia ich musia preto radšej zatvárať.

„Priamo aj naši zamestnanci môžu zasiahnuť, ak sa takáto osoba nevhodne správa na železničnej stanici,“ spresnila Feik Achbergerová.

„V Košiciach je stav taký, že tu je stála hliadka. Ale v týchto menších staniciach, tam je to náhodné. V prípade vzniku nejakého incidentu volá priamo operačného železničnej polície,“ dodal prednosta železničnej stanice Košice Radoslav Krempaský.

Na Slovensku je policajtov málo a ich počet stále klesá. Podľa našich informácii väčšina z nich hliadkuje na hraniciach. Preto ich prítomnosť na všetkých staniciach nie je možná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko