Na hlavný obsah

Prezidentka v Devíne, šéf parlamentu vo Vrakuni: Najvyšší predstavitelia Slovenska si pripomenuli odkaz Nežnej revolúcie

Premiér Fico navštívil pomník Alexandra Dubčeka.

Prezidentka v Devíne, šéf parlamentu vo Vrakuni: Najvyšší predstavitelia Slovenska si pripomenuli odkaz Nežnej revolúcie
Prezidentka Zuzana Čaputová pri pamätníku Brána slobody na Devíne počas 34. výročia Nežnej revolúcie. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Pred 34 rokmi sa Slovensko vydalo na cestu za slobodou po 40 rokoch totality. Tú v roku 1948 nastolila komunistická strana. Počas spomienok najvyšší predstavitelia Slovenska vyzývali, aby sme Deň boja za slobodu a demokraciu oslavovali ako občania spoločne.

Prezidentka Zuzana Čaputová si prišla uctiť obete komunistického režimu pred ich pamätník pod hradom Devín. Toto miesto má symbolický význam. Nachádzalo sa totiž na hranici medzi dvoma svetmi. Tým nedemokratickým v Československu a demokratickým za riekou Dunaj.

„Dnes si pripomíname sviatok nežnej revolúcie, ktorý priniesol pád totalitného režimu, tomu ale predchádzalo obdobie neslobody, perzekúcie, dokonca zabíjania ľudí len preto, že túžili po slobode. Aj preto som dnes tu na tomto mieste, aby som vzdala úctu všetkým týmto obetiam komunistického režimu,“ vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová.

Pietne podujatia spracovali v reportáži redaktori RTVS. Reportáž nájdete aj v archíve Správ RTVS:

Druhý najvyšší ústavný činiteľ Peter Pellegrini (Hlas-SD) si 17. november pripomenul pietnou spomienkou na politických väzňov bývalého režimu pri pamätníku na cintoríne vo Vrakuni.

„Ten odkaz, ktorý vnímam, je, aby sme si uvedomili, že žiaden režim v tomto svete, ktorý dokáže potláčať snahy o jeho demokratizáciu, o jeho zlepšenie a používa voči svojim obyvateľom násilie, je nezlučiteľné s našim videním demokratického sveta,“ povedal predseda parlamentu Pellegrini.

Hlava štátu a predseda parlamentu apelujú, aby sme sviatok demokracie a slobody oslavovali spoločne.

„Pred tými 34 rokmi sme na tých námestiach nestáli každý sám za seba, ale vlastne každý za všetkých,“ vyjadrila sa prezidentka.

Fico navštívil Dubčekov pomník

„Ak si odkaz 17. novembra bude chcieť uzurpovať iba jedna časť spoločnosti ako svoje a tej druhej akoby to neumožniť oslavovať, tak by sme opäť pokračovali v tom, čo tu nechceme mať,“ zdôraznil Pellegrini.

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) navštívil pomník Alexandra Dubčeka, ktorý bol jednou z hlavných postáv nežnej revolúcie a v roku 1968 predstaviteľom socializmu s ľudskou tvárou.

Politický väzeň Ladislav Solár po pietnej spomienke odkázal dnešným mladým ľuďom, aby sa pripájali k tým, čo pomáhajú druhým.

„Aby sa nebáli povedať svoje, robiť niečo také, organizovať sa v takých spolkoch, ktoré napomáhajú ľuďom lepšie žiť. Aby sa vyhýbali takým organizáciám, ktoré silou mocou presadzujú nejaké násilie,“ zhrnul Solár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko