Na hlavný obsah

Šéf Slovenskej pospolitosti Jakub Škrabák dostal podmienku

Obžalovaný bol z extrémistických trestných činov.

Šéf Slovenskej pospolitosti Jakub Škrabák dostal podmienku
Šéf združenia Slovenská pospolitosť Jakub Škrabák. Foto: TASR/Ján Krošlák

Šéfa združenia Slovenská pospolitosť Jakuba Škrabáka obžalovaného z extrémistických trestných činov odsúdil v stredu (29. 11.) Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici. Udelil mu trest odňatia slobody vo výmere troch rokov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu päť rokov. Rozsudok nie je právoplatný.

Jakub Škrabák bol obžalovaný zo zločinu rozširovania a výroby extrémistických materiálov, ako aj prečinu ich prechovávania. ŠTS ho uznal vinným z výroby a prechovávania extrémistických materiálov. Zo zločinu rozširovania ho spod obžaloby oslobodil.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry mu navrhoval nepodmienečný trest odňatia slobody vo výmere päť rokov a štyri mesiace. Voči rozsudku sa odvolal priamo v súdnej sieni. Obhajoba si ponechala lehotu na podanie odvolania.

Proces sa začal vlani v júli. Jakub Škrabák sa mal extrémistických trestných činov dopustiť v rokoch 2015 až 2018. „Cítim sa nevinný, nie som si vedomý spáchania žiadnych extrémistických trestných činov. Nikdy som sa k extrémizmu nehlásil,“ zdôrazňoval počas procesu pred samosudcom ŠTS obžalovaný.

Jakuba Škrabáka zadržala Národná kriminálna agentúra v roku 2018 pri zásahu proti extrémistom. Vykonala vtedy viacero domových prehliadok a prehliadok iných priestorov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko