Na hlavný obsah

Sloboda nie je samozrejmosť. V Bratislave symbolicky zavreli hranice medzi Slovenskom a Rakúskom

Devínska Nová Ves sa spája so železnou oponou.

Sloboda nie je samozrejmosť. V Bratislave symbolicky zavreli hranice medzi Slovenskom a Rakúskom
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Sloboda nie je samozrejmosť. Aj preto symbolicky v bratislavskej Devínskej Novej Vsi zatvorili hranice medzi Slovenskom a Rakúskom. Víkend zatvorených hraníc pripomenul príbehy tých, ktorí túžili po slobode za železnou oponou.

Na symbolicky zatvorenej hranici s Rakúskom dostávame vycestovaciu doložku. Bez nej nebolo v čase komunistickej vlády možné prekročiť československú štátnu hranicu. Pod mostom slobody narážame na členov oddielu mladých strážcov hraníc.

„Našou úlohou je nahlasovať starším strážnikom podozrivé subjekty a nejak zabrániť prechodu na iné územie,“ vysvetlil herec z Bieleho divadla Jonáš Gavaľa.

„My sa snažíme ľuďom priblížiť to obdobie, ako to vyzeralo, aj s určitými represiami, ktoré za tým nasledujú,“ uviedol ďalší herec z Bieleho divadla Michal Paulovský.

Devínska Nová Ves sa spája so železnou oponou

Dlhé desaťročia sa bratislavská Devínska Nová Ves spájala so železnou oponou. Rovnako tak aj s osudmi ľudí, ktorí práve cez ňu na týchto miestach utekali za slobodou.

„Priamo za mnou sú posledné jestvujúce koly železnej opony, ktoré ešte zostali v tomto priestore. Zároveň sú tu aj zvyšky v podobe rôznych elektrických stĺpov, ktoré sa používali ako nosiče tzv. nástražných osvecovadiel,“ povedal riaditeľ Archívu Ústavu pamäti národa Peter Mikle.

Zatvoreným hraniciam medzi Slovenskom a Rakúskom sa venoval redaktor RTVS Radoslav Šebo:

Nachádzame sa pred budovou bývalej siedmej roty pohraničnej stráže. Zadnú časť tohto kasárenského priestoru dodnes lemuje plot, ktorý je symbolom skutočnej a reálnej železnej opony.

„Nechcem, aby sa vrátilo, čo bolo tu predtým, Aby mi niekto kázal, čo mám robiť, aby si ľudia nemohli myslieť a robiť, čo chcú,“ uviedla návštevníčka podujatia.

„Víkendom zatvorených hraníc si jednak pripomíname hodnoty slobody a demokracie, keďže sa blíži výročie 17. novembra 1989, pádu komunistického režimu v Československu, nežnej revolúcie. Ale spomíname si aj na 42 doposiaľ zdokumentovaných obetí železnej opony, ktoré na slovensko-rakúskom úseku zahynuli na hranici rukou pohraničnej stráže,“ dodal referent oddelenia kultúry Bratislavského samosprávneho kraja Ján Mitáč.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko