Na hlavný obsah

Štáby RTVS zisťovali, ako na zákaz parkovania na chodníkoch reagujú vodiči

Chodníková novela platí už vyše mesiac.

Štáby RTVS zisťovali, ako na zákaz parkovania na chodníkoch reagujú vodiči
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Už viac ako mesiac je parkovanie na chodníkoch zakázané. Existujú však výnimky. Mestá a obce niektoré miesta dodatočne označili dopravným značením. Štáby RTVS zisťovali, ako na zákaz parkovania na chodníkoch reagujú vodiči.

Aj napriek tomu, že zákaz parkovania na chodníkoch platí už nejaký čas, nie všade v praxi funguje. Mestská polícia v Bratislave denne rieši v priemere 100 vozidiel, ktoré parkovali na chodníku.

„V prípade vážnejších porušení alebo opakovaných priestupkov sme pristupovali k ľuďom, ktorí parkovali na chodníkoch, prísnejšie. V blokovom konaní sme počas tohto prvého mesiaca riešili celkom 544 vodičov,“ priblížila hovorkyňa bratislavskej mestskej polície Barbora Krajčovičová.

Dodržiavaniu zákazu parkovania na chodníkoch sa v relácii Správy :24 venovali redaktori Barbora Škulová, Peter Mútňan a Katarína Zakuťanská:

Najväčší problém s parkovaním evidujú policajti v mestskej časti Nové Mesto a Ružinove. Postupne sa k nim pridáva aj Staré Mesto.

„Auto nepatrí na chodník, keď je relatívne široký, tak s tým by som až taký problém nemal. Snažím sa zaparkovať tak, aby som nezavadzal,“ uviedol vodič v Bratislave.

„Pristúpili sme aj k využívaniu inštitútu objektívnej zodpovednosti, vďaka ktorému dokážeme pracovať v uliciach mesta rýchlejšie a efektívnejšie,“ dodala Krajčovičová.

Najprv dávali upozornenia

Od novembra už mestská polícia v Žiari nad Hronom rozdáva vozidlám, ktoré parkujú na chodníku, papuče. Za jeden deň takto riešia približne 15 áut.

„Napríklad tu je chodník široký, tak by tam mohli byť vyznačené miesta, aby ostal priestor pre tých aj pre tých,“ myslí si jeden z obyvateľov Žiaru nad Hronom.

Prvý mesiac dávali vodičom, ktorí parkovali na chodníku, upozornenia za stierač. Rozdali ich niekoľko desiatok. Blokové pokuty sa pohybujú vo výške do 50 eur.

„Nedajú sa rozdávať napomenutia a upozornenia donekonečna, lebo aj na to si vodiči zvyknú. Už teraz v mesiaci november udeľujeme blokové pokuty,“ vysvetlil náčelník Mestskej polície v Žiari nad Hronom Róbert Šiška.

Radnica už vyznačila niekoľko chodníkov, na ktorých môžu vodiči stále parkovať. V najbližších týždňoch majú pribudnúť ďalšie.

Opakované porušovanie zákazu

Odkedy platí chodníková novela, košickí policajti pristupujú individuálne od prípadu k prípadu. Počas októbra riešili 600 vozidiel, ktoré parkovali na chodníkoch.

„Z toho 350 vodičov bolo riešených dohovorom, teda napomenutím, ktoré sa nepovažuje za sankciu. Stopäťdesiat vodičov bolo riešených v blokovom konaní, teda sankciou. Päťdesiat ľudí, resp. držiteľov vozidiel bolo riešených formou inštitútu objektívnej zodpovednosti a 50 priestupkov máme v objasňovaní aktuálne,“ spresnil zástupca veliteľa stanice Mestskej polície Západ Košice Marek Štetiar.

Policajti hliadkujú tam, kde je priestupkov najviac – na sídliskách. Väčšinou ide o prípady, hlásené na čísle 159. Policajti sú najprísnejší na tých, ktorí opakovane pravidlá porušujú.

„Rada pre vodičov – radšej sa trošku prejsť, ako stáť na chodníku alebo zablokovať ulicu. Zopár metrov nikomu nepoškodí. Ja parkujem aj 200 metrov od bloku v rámci možností,“ uzavrel Štetiar.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko