Na hlavný obsah

Dôchodca sa stará o svoju chorú sestru, no opatrovateľský príspevok nedostane. Prekážkou je lekársky posudok

Dôchodca Griglák sa pre opateru svojej sestry vrátil z USA.

Dôchodca sa stará o svoju chorú sestru, no opatrovateľský príspevok nedostane. Prekážkou je lekársky posudok
Pavel Griglák sa vrátil na Slovensko, aby pomohol chorej sestre. Foto: RTVS

Peňažný príspevok na opatrovanie dokáže aspoň trochu kompenzovať starostlivosť o ťažko zdravotne postihnutých ľudí. Nie každý však tento príspevok dokáže získať. O jednom takom prípade nakrúcali redaktori v relácii Občan za dverami.

Dôchodca Pavel Griglák žil posledných 25 rokov v Spojených štátoch. Na Slovensko sa vrátil, aby pomohol chorej sestre. „Musel som sa vrátiť, lebo kto by sa o ňu postaral,“ povedal Griglák.

O neuznanom opatrovateľskom príspevku zisťoval viac v relácii Správy RTVS redaktor Peter Navrátil:

Pani Ľudmila má 75 rokov a okrem brata nemá žiadnu inú rodinu. Trpí stareckou cukrovkou, pre ktorú jej amputovali chodidlo ľavej nohy. „Zakopla som, zmodral mi palec a postupovalo to. Muselo to ísť preč, najprv že len palec, ale potom po členok,“ priblížila pani Ľudmila Grigláková.

„Zobral som ju z hospicu a odvtedy sa o ňu starám. Je to už viac ako rok,“ ozrejmil Griglák. Hoci sa Pavel Griglák o svoju ťažko zdravotne postihnutú sestru stará 24 hodín denne a býva s ňou v spoločnej domácnosti, peňažný príspevok na opatrovanie mu úradníci nepriznali.

„Dôvodom zamietnutia žiadosti o priznanie peňažného príspevku na opatrovanie bolo nesplnenie podmienky odkázanosti na opatrovanie,“ uviedla hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marianna Šebová.

Proti rozhodnutiu sa odvolal

Podľa lekárskeho posudku totiž sestra pána Grigláka dosiahla len tretí stupeň bodového hodnotenia a na opatrovanie teda odkázaná nie je. „Odkázanosť na opatrovanie sa konštatuje až pri stanovenom stupni odkázanosti na pomoc inej fyzickej osoby päť alebo šesť,“ dodala Šebová.

„Doktor, ktorý ju nevidel, napísal, že sestra je schopná ísť sama na mestskú dopravu, sama si zájsť do obchodu, sama si zájsť po lieky. Nemôže, nemá ako. Ona nemôže ešte ani o barlách chodiť,“ povedal pán Griglák.

Pavel Griglák sa odvolal, no neuspel. Odvolací posudkový lekár síce zvýšil stupeň odkázanosti jeho sestry z tretieho na štvrtý, na výsledku to však nič nezmenilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko