Na hlavný obsah

Opozícia aj koalícia diskutovali o Šutajovi Eštokovi. Rozhodnutie o budúcnosti ministra sa zrejme blíži

Diskusia k odvolávaniu prebiehala bez prieťahov.

Opozícia aj koalícia diskutovali o Šutajovi Eštokovi. Rozhodnutie o budúcnosti ministra sa zrejme blíži
Na snímke poslanec parlamentu SR Tibor Gašpar Foto: TASR/Martin Baumann

Parlament by mohol rozhodnúť o tom, či Matúš Šutaj Eštok zostane ministrom vnútra v stredu (29. 11.) predpoludním. Dohodlo sa na tom poslanecké grémium. Opozícia žiada odvolanie šéfa rezortu vnútra za personálne výmeny, či akciu proti migrácii na hraniciach. Koalícia kroky ministra schvaľuje.

Minulotýždňové blokovanie parlamentu sa tentoraz nekonalo. Diskusia k odvolávaniu ministra vnútra pokračovala v utorok (28. 11.) bez prieťahov. Pod ministrom vnútra sa trasie stolička pre personálne výmeny v polícii. Vo funkcii skončil policajný prezident, mimo služby zostalo viac ako 30 policajtov. Podľa opozície ide o čistky.

Diskusiu k odvolávaniu ministra vnútra do reportáže spracoval v relácii Správy RTVS redaktor Ivan Tománek:

„Ako má verejnosť vnímať ignorovanie úradu na ochranu oznamovateľov? Ako má verejnosť vnímať ponižujúce a šikanózne preradenie vyšetrovateľov?“ pýtala sa predsedníčka hnutia KDH Martina Holečková.

„Nikto nespochybňuje právomoc ministra vymeniť ľudí, ale zákonným a etickým spôsobom,“ povedal poslanec NR SR Roman Mikulec. Poslanec za stranu SNS Ivan Ševčík povedal, že preňho, ako bývalého policajného funkcionára, sú škodná a takýchto ľudí sa treba zbaviť.

„To naozaj myslíte vážne, že ak vy niekoho považujete za škodnú, ktorej sa treba zbaviť, tak minister vnútra môže nerešpektujúc zákony sa zbaviť policajtov, len preto, že ich považuje za škodnú?“ reagoval podpredseda Ústavnoprávneho výboru Ondrej Dostál.

Tibor Gašpar o situácii

Kým v predchádzajúcich dňoch sa minister vnútra zapájal do diskusie, dnes na poslancov nereagoval. Kroky Matúša Šutaja Eštóka obhajoval bývalý policajný prezident.

„Ak sa minister vnútra Matúš Šutaj Eštok rozhodol nežiadať o súhlas a nekomunikovať s riaditeľkou úradu na ochranu oznamovateľov, urobil tak jednoznačne posúdením ustanovenia, ktoré mu takúto povinnosť neukladá. Pokiaľ sa mýlil ukáže to čas a budúcnosť,“ uviedol predseda Výboru NR SR Tibor Gašpar.

Podľa poslankyne za stranu PS Zuzany Masterovej je zrejmé, že minister nevie svoje rozhodnutie obhájiť, keď ho musí obhajovať Tibor Gašpar.

„Šutaj Eštok je odborník, povedal Fico. No ako Šutaj Eštok je odborník na riadenie polície ako veverička vie riadiť raketoplán,“ vyjadril sa k situácii poslanec Jozef Pročko.

Hlasovať o osude ministra vnútra by mal parlament v stredu. Opozícia však nemá dostatok hlasov na jeho odvolanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko