Na hlavný obsah

V americkom štáte Ohio bude právo na interrupcie zakotvené v ústave, rozhodli voliči v referende

Ohio sa stalo siedmym štátom USA, kde bude právo na interrupciu zakotvené v ústave.

V americkom štáte Ohio bude právo na interrupcie zakotvené v ústave, rozhodli voliči v referende
Tabule s názvom kampane pred kostolom v Ohiu. Foto: TASR/AP

Voliči v americkom štáte Ohio schválili v utorňajších referendách zakotvenie práva na umelé prerušenie tehotenstva do ústavy a legalizáciu užívania marihuany na rekreačné účely. Informovala o tom agentúra AP.

Ohio ovládané republikánmi sa stalo siedmym štátom USA, kde bude právo na interrupciu zakotvené v ústave. Zároveň je 24. štátom, v ktorom bude povolené užívanie marihuany pre dospelých na iné ako lekárske účely.

Americký prezident Joe Biden výsledok referenda o interrupciách privítal s tým, že občania v Ohiu hlasovali za ochranu svojich základných slobôd.

Najvyšší súd USA vlani v júni zrušil precedens z roku 1973 stanovujúci právo na potrat v celej krajine zhruba do 24. týždňa tehotenstva. Viaceré štáty ovládané republikánmi následne zakázali interrupcie alebo k nim výrazne obmedzili prístup.

V Ohiu dočasne nadobudol účinnosť zákon zakazujúci interrupcie po šiestom týždni tehotenstva. Jeho vykonávanie však v súčasnosti pozastavili z dôvodu právnych sporov.

V štáte Ohio tak budú môcť vykonať interrupciu dovtedy, kým nebude plod životaschopný mimo maternice. To je teda približne do 22. – 24. týždňa tehotenstva, čo zodpovedá právnemu stavu do minuloročného rozhodnutia najvyššieho súdu.

Výsledok druhého referenda umožní dospelým od 21 rokov kúpiť a vlastniť približne 71 gramov konope a pestovať tieto rastliny doma. Na predaj marihuany uvalia desaťpercentnú daň.

Ide o úder pre zákonodarcov Republikánskej strany, republikánskeho guvernéra Ohia Mikea DeWina a mnohých firiem. Tie sa obávajú negatívneho vplyvu na bezpečnosť na pracovisku a v doprave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet