Na hlavný obsah

Opozícia kritizuje ministrov za slabú účasť v rozprave. Z. Dolinková tvrdí, že chcú byť efektívni

Rozprava môže trvať aj niekoľko dní.

Opozícia kritizuje ministrov za slabú účasť v rozprave. Z. Dolinková tvrdí, že chcú byť efektívni
Na snímke zľava poslankyňa Veronika Remišová (Za ľudí), poslanec Michal Šimečka (PS) a ministerka Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Foto: RTVS

Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v diskusii o programovom vyhlásení vlády (PVV). Prihlásených ostalo písomne ešte zhruba 40 rečníkov. Po nich sa budú môcť poslanci hlásiť aj ústne.

Situácia v pléne je podľa redaktorky RTVS Barbory Šišolákovej pokojná, až na slovnú potýčku, ku ktorej došlo vo vestibule NR SR. Predseda hnutia Slovensko Igor Matovič slovne napadol poslanca Jána Mažgúta zo Smeru-SD. Ten nakoniec odmietol účasť v dohodnutom živom rozhovore pre RTVS.

Potýčku sa podarilo štábu RTVS natočiť. V priloženom videu nájdete aj reakcie Jána Mažgúta a Igora Matoviča:

Téma environmentálnej politiky

Jednou z neoddeliteľných súčastí PVV je aj environmentálna politika. Biodiverzita, zdravá voda, pôda a vzduch sú podľa vládneho dokumentu jedinečným bohatstvom Slovenska. Poslancovi z opozičného Progresívneho Slovenska Michalovi Sabovi však v PVV chýba niekoľko opatrení.

„Konkrétne tam chýba prechod na cirkulárnu ekonomiku. Odpad končí na smetisku a nevracia sa do systému. Nevidím tam ani adaptáciu na zmenu klímy, ktorý je kardinálnym problémom a má presah aj do oblasti zdravotníctva,“ vysvetlil Sabo.

Vyzdvihol však to, že minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) má ochotu spolupracovať s opozíciou. „Síce sme na opačných póloch, ale ďakujem pánovi ministrovi za to, že je ochotný s opozíciou diskutovať aj o témach, ktoré zatiaľ v programovom vyhlásení nie sú,“ dodal.

Kritika z opozície: Ministri sa nezapájajú

Podľa poslankyne Veroniky Remišovej (Za ľudí) je vládny program produktom cynizmu Roberta Fica. Poukazovala pritom na jeho názov „Lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie žiť“.

„Dvanásť rokov dokazoval, že sa za jeho vlády žilo lepšie iba oligarchom, zlodejom, mafiánom a Kočnerom. Bezpečnejšie sa žilo hlavne tým, čo kradli štátne peniaze, lebo mali zabezpečenú ochranu,“ povedala exministerka investícií.

Kritizovala aj vládnych ministrov za to, že sa do rozpravy o PVV nezapájajú dostatočne. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) argumentovala, že snahou ministrov je urýchliť prijatie programu vlády, aby sa mohli pustiť do práce.

Takto opísali dianie v Národnej rade SR Veronika Remišová, Erik Tomáš, Zuzana Dolinková a Michal Šimečka:

„Pokiaľ nie je úplne vážny dôvod na to, aby ministri vystúpili, tak pristupujeme k tomu tak, aby sme boli čo najefektívnejší,“ dodala.

Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka považuje programové vyhlásenie za dôležitý dokument a víta poctivú a kritickú rozpravu. PS považuje PVV za zlé.

„Neprinesie Slovensku žiadnu lepšiu budúcnosť. Mrzí ma, že koaliční poslanci aj mnohí ministri to takto vážne neberú a vlastne vládny program ani neobhajujú. V rozprave väčšinou vystupujú opoziční poslanci, ale je to ich vizitka,“ skonštatoval.

Lepší, pokojnejší a bezpečnejší život

Vládny program v utorok (14. 11.) predložil poslancom premiér Robert Fico (Smer-SD) a požiadal o vyslovenie dôvery jeho vláde. Apeloval na dodržiavanie ústavy a medzinárodného práva. Vystúpil aj predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD). Deklaroval, že vláda sa bude snažiť naplniť nádej občanov na lepší, pokojnejší a bezpečnejší život.

Diskusii dominovali vystúpenia opozičných poslancov. Vládnemu programu vyčítali, že je málo konkrétny. Z členov vlády vystúpil okrem premiéra len minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Svoj program vláda schválila v pondelok (13. 11.). Každá nová vláda musí podľa Ústavy SR do 30 dní od svojho vymenovania predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť svoj program a požiadať o dôveru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko