Na hlavný obsah

Vládny kabinet chce internetové pripojenie zabezpečiť aj sociálne ohrozeným skupinám

Taktiež chce podporovať investície, ktorými by sa zásadne zvýšil počet nových IT špecialistov.

Vládny kabinet chce internetové pripojenie zabezpečiť aj sociálne ohrozeným skupinám
Ilustračná snímka Foto: RTVS

V oblasti boja s digitálnou chudobou vláda považuje za strategické, aby obyvatelia a sociálne ohrozené rodiny mali prístup k adekvátnemu internetovému pripojeniu. Taktiež chce podporovať investície, ktorými by sa zásadne zvýšil počet nových IT špecialistov. Avizuje to kabinet Roberta Fica (Smer-SD) v časti schváleného programového vyhlásenia vlády (PVV) venovanej informatizácii.

Sociálne ohrozené skupiny by mali mať prostredníctvom adekvátneho internetového pripojenia zabezpečený prístup k vzdelaniu alebo práci. „Vláda preto navrhne opatrenie na preplatenie internetových služieb, ktoré umožnia týmto rodinám prístup k online vzdelávacím službám, práci na diaľku, k e-gov službám a napomôžu k znižovaniu digitálnej priepasti a rozvoju digitálnych zručností využívaním digitálnych technológií a služieb,“ uviedol kabinet.

V oblasti budovania digitálnych zručností chce vláda okrem vyššieho počtu IT špecialistov podporovať aj rozvoj celoživotného vzdelávania. S odvetvím IT plánuje spolupracovať pre zabezpečenie hospodárskeho rastu krajiny.

Jednou z priorít kabinetu je podpora projektov rozšírenia pevného širokopásmového pripojenia do všetkých základných a stredných škôl na úroveň jeden gigabit za sekundu (Gbit/s). Ďalej bude podporovať projekty rozšírenia pokrytia hlavných cestných a železničných koridorov mobilným širokopásmovým pripojením.

Kybernetická bezpečnosť

„V oblasti životných situácií bude vláda podporovať dokončenie implementácie čo najvyššieho počtu prioritných životných situácií, ktoré uľahčia občanom a podnikateľom život a zbavia ich zbytočnej byrokracie,“ uviedla vláda v PVV s tým, že to znamená zavedenie princípu jedenkrát a dosť, proaktívne automatizované služby či vopred vyplnené formuláre.

V rámci kybernetickej bezpečnosti chce vláda podporovať informačnú a prevádzkovú bezpečnosť a ochranu kritickej infraštruktúry. Investície by podľa vyhlásenia mali sledovať začlenenie nových technických riešení systému včasnej reakcie do infraštruktúry riadenia incidentov kybernetickej bezpečnosti.

Taktiež by sa mali realizovať pravidelné hodnotenia zraniteľnosti, ako aj penetračného testovania v celkovej architektúre.

Vláda chce taktiež v oblasti zefektívnenia riadenia podporovať dokončenie digitálnej transformácie vnútorných procesov verejnej správy. Ide o zavádzanie takzvaných centier zdieľaných služieb v oblasti podporných/prierezových služieb, zdieľanie dát medzi rezortnými informačnými systémami bez obmedzení, profesionalizáciu či zvyšovanie IT kvalifikácie úradníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko