Na hlavný obsah

Rýchlejšie vlaky medzi Žilinou a Košicami aj jeden lístok na všetky druhy dopravy. Rezort dopravy nadviaže na predošlé vedenie

Modernizácia úseku trvá už roky.

Rýchlejšie vlaky medzi Žilinou a Košicami aj jeden lístok na všetky druhy dopravy. Rezort dopravy nadviaže na predošlé vedenie
Na ilustračnej snímke vlak. Foto: ZSSK

Medzi prioritami vlády v oblasti dopravy je aj budovanie železničnej infraštruktúry, ktorá umožní na vybraných úsekoch trate Žilina – Košice jazdiť vlakmi rýchlosťou až 160 km/hod. Píše sa v Programovom vyhlásení vlády (PVV), ktoré kabinet schválil v pondelok (13. 11.).

Modernizácia železníc na tomto úseku trvá už roky. V okolí Žiliny prebieha najväčšia investícia v histórii slovenských železníc. Oprava jedného z najdôležitejších železničných uzlov, ktorý spája koridory sever a juh s koridorom východ a západ, by mal byť podľa hotový do roku 2025. Železnice už vyhlásili súťaž aj na modernizáciu trate pod Tatrami medzi Popradom a Vydrníkom. Práve na tomto 14-kilometrovom úseku by po jeho rekonštrukcii mali vlaky jazdiť sľubovanou rýchlosťou.

Jeden lístok na všetky druhy dopravy

Ďalší z cieľov novej vlády v oblasti dopravy je zabezpečiť plnohodnotnú integráciu verejnej osobnej dopravy a umožniť do roku 2026 cestovať v rámci územia Slovenskej republiky jednotlivými druhmi verejnej osobnej dopravy na jeden cestovný lístok. Vyplýva to totiž z plánu obnovy.

Už predchádzajúca vláda chcela zjednotiť dopravu a umožniť cestovanie na jeden lístok. Podľa prvého návrhu mal takýto lístok platiť od roku 2025. Keď sa však návrh dostal do parlamentu, narazil na problémy a viaceré nejasnosti, ktoré by dopravcom mohli spôsobiť výpadky tržieb.

Hoci schválená legislatíva hovorila o účinnosti od prvého januára 2025, ministerstvo dopravy upresnilo, že od tohto dátumu majú dopravcovia povinnosť na takomto produkte participovať. Podľa plánu obnovy by mal byť jednotný cestovný lístok realitou najneskôr v druhom štvrťroku 2026.

Nová vláda preto plánuje v integrácii verejnej dopravy pokračovať a jednotný cestovný lístok chce do tohto dátumu stihnúť.

Opatrenie sa nachádzalo v pláne obnovy a odolnosti Slovenskej republiky, ktorý vznikol ako reakcia na krízu spôsobenú koronavírusom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko