Na hlavný obsah

Trojica psov napadla a dohrýzla bežkyňu: Psovod vysvetlil, ako by sa mala správať obeť pri útoku

Podľa kynológov na plemene nezáleží.

Trojica psov napadla a dohrýzla bežkyňu: Psovod vysvetlil, ako by sa mala správať obeť pri útoku
Ilustračná snímka psa. Foto: RTVS

Agresivita psov je takmer vždy výsledkom ľudského zlyhania majiteľov a zanedbanej výchovy. Kynológovia reagovali na tohtotýždňový útok trojice psov v Dolnom Bare. Tie bezdôvodne napadli bežkyňu na hrádzi.

Bežkyňa Zsanett, ktorú počas behu na hrádzi dohrýzla trojica agresívnych psov plemena American bully, je stále v šoku. V nemocnici skončila s hlbokými ranami. Tieto psy pritom neútočili prvýkrát. „Keď pes hryzie z agresie, tam to je neriadené. On nepozerá, zahryzne tam, kde dočiahne,“ vysvetlil hlavný psovod Mestskej polície Nové Zámky Miloš Štrba.

Podobných incidentov je každý rok niekoľko. Pribúda aj počet chovateľov, ktorí vyhľadávajú práve bojové plemená. Podľa kynológov však na plemene nezáleží. Ani taký buldog či stafford nemusí byť automaticky agresívny.

„Je to jedno, aké plemeno si kúpime. Aj malý jazvečík dokáže byť agresívny, ak ho nesprávne vediete,“ priblížil cvičiteľ psov z výcvikového centra K-9 Training Center Peter Halanda. „Je to o výchove. Keď si donesiete domov šteniatko alebo hocijakého psíka, treba ho socializovať,“ uviedol psovod Štrba. Súhlasí aj cvičiteľ psov Halanda. „Základný výcvik, kontakt s tým psom, neizolovať ho od ľudí, nech sa vie chovať,“ dodal.

Agresivite u psov sa v reportáži vo večerných Správach RTVS venovala redaktorka Lucia Hamran Kollárová:

Vodcom svorky by mal byť majiteľ. Psa musí poznať a vedieť, čoho je schopný. Avšak predísť tomu, aby spôsobil škodu či na niekoho zaútočil, musí aj ten, kto ho berie iba na prechádzku.

„Upozorňujeme majiteľov psov, že v zmysle zákona môže venčiť psa mimo priestoru určeného na chov iba osoba, ktorá je fyzicky a psychicky spôsobilá a najmä schopná ovládať ho v každej situácii,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Zlatica Antalová.

Vyhýbajte sa rýchlym pohybom

Ak sa stanete obeťou agresívneho zvieraťa, treba sa vyhýbať rýchlym pohybom. Niektoré psy však vedia zahryznúť tak silno, že sa nedá ubrániť. Následky môžu byť fatálne. „Zostáva vám jedine brániť sa rukami alebo nohami či nejakým predmetom. Neudierať ho alebo nerobiť také pohyby, ktoré by ho ešte viac naštartovali,“ priblížil Miloš Štrba.

„Vždy je to o ľudskom faktore. Vždy je to zlyhanie človeka. Skôr by sa malo posudzovať, aký človek môže vlastniť dané plemeno. Niektorí ľudia si dopĺňajú ego tým, že si kúpia takzvané bojové plemeno,“ dodal cvičiteľ Halanda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny