Na hlavný obsah

Zatiaľ čo muži bojujú, ženy preberajú ich prácu. Ukrajinky čoraz viac poháňajú ochromené hospodárstvo

Mnohé pracujú napríklad ako baníčky.

Zatiaľ čo muži bojujú, ženy preberajú ich prácu. Ukrajinky čoraz viac poháňajú ochromené hospodárstvo
Žena kráča pred poškodenou budovou po zásahu ruskou raketou v Pokrovsku v Doneckej oblasti. Foto: ČTK/Profimedia

Oksana hovorí, že svoj život odložila. Ochorenie COVID-19 jej pred dvoma rokmi vzalo matku a manžela. Ruské delostrelectvo ju na jar tohto roku pripravilo o otca a najstaršieho syna. „Ponorila som sa do svojej práce,“ hovorí Ukrajinka 480 metrov pod mestom Ternivka na východe Ukrajiny.

Štyridsaťdeväťročná žena predtým pracovala ako učiteľka tanca v internátnej škole pre chudobné deti v Bachmute, mieste jednej z najkrutejších bitiek rusko-ukrajinskej vojny. Dnes je jej dom a mesto zničené, škola zatvorená, jej najbližší príbuzní mŕtvi a ona pracuje ako baníčka, uviedol The Economist.

Po tom, ako Rusi vo februári 2022 napadli Ukrajinu, Oksana utiekla do Poľska, kde varila a umývala riad v reštaurácii. Ukrajina jej však chýbala. Keď jej priatelia povedali, že v bani Ternivka hľadajú nových pracovníkov, prihlásila sa.

Jej nová práca je lepšie platená ako väčšina ostatných a ponúka dobrý dôchodok, vysvetlila Oksana. Pomáha jej to tiež blokovať spomienky. „Chcem na všetko zabudnúť,“ povedala počas pracovnej prestávky.

Vojna zmenila trh práce

Vojna zmenila životy mnohých Ukrajincov a trh práce v krajine. Približne 4,8 milióna ľudí prišlo po začiatku ruskej invázie takmer zo dňa na deň o prácu. Odhaduje sa, že nezamestnanosť klesla v októbri tohto roka na 18,4 percenta z viac ako 30 percent na jar 2022, ale zostáva výrazne nad predvojnovou úrovňou.

Podľa jedného z prieskumov 17 percent ukrajinských pracovníkov zmenilo od začiatku vojny zamestnanie. Státisíce ľudí odviedli do armády. Americkí predstavitelia odhadujú, že vo vojne zahynulo najmenej 70-tisíc ukrajinských vojakov a ďalších až 120-tisíc bolo zranených. Keďže čoraz viac Ukrajincov je povolávaných do armády, rastie dopyt po pracovníkoch v odvetviach, v ktorých tradične dominujú muži.

Na scénu vstupujú ukrajinské ženy. Vojna a okupácia znemožnili zhromaždiť kvalitné údaje, ale existujú náznaky, že ženy čoraz viac poháňajú ochromené ukrajinské hospodárstvo. Z 36-tisíc malých a stredných podnikov zaregistrovaných na Ukrajine v tomto roku 51 percent vedú ženy. Uviedla to ministerka hospodárstva Julia Svyrydenková. Čoraz viac žien začína pracovať v priemysle, stavebníctve a baníctve.

V nasledujúcich rokoch bude Ukrajina potrebovať armádu lekárov a psychológov, ktorí sa budú starať o vojnových veteránov vrátane traumatizovaných vojakov a tisícov ľudí s amputovanými končatinami. Mnohí z týchto opatrovateľov, ak nie väčšina, budú ženy. Energetický, dopravný a obranný priemysel, ktoré by mali po vojne zohrávať významnú úlohu v hospodárstve, budú určite priťahovať aj viac žien.

Ženy nastúpili do bane namiesto mužov

Z banského komplexu pri Ternivke armáda povolala 600 mužov, čo je asi desatina všetkých zamestnancov. Priblížil riaditeľ spoločnosti Dmytro Zabelin. Na ich miesta nastúpilo približne 300 žien. Pred vojnou v bani pracovali ženy, ale žiadna z nich nepracovala v podzemí. Teraz tam pracuje viac ako 100 nových zamestnankýň.

Oksana obsluhuje a udržiava dopravníkový pás, ktorý prepravuje uhlie na povrch. Ďalšie ženy pracujú ako bezpečnostné inšpektorky a elektrikárky. Ďalšie sa k nim pridávajú. Olena, ktorej manžel je bývalý baník a teraz velí čate pri Luhansku, sa školí na obsluhu vlakov, ktoré spájajú časti bane.

Hanna, nedávno 18-ročná, sa bude starať o klietky, ktoré prepravujú baníkov medzi jednotlivými poschodiami bane. Ternivka je ďaleko za frontovou líniou, ale oblasť bola zasiahnutá ruskými riadenými strelami. „Je to veľmi desivé. Ale kým som pod zemou, nepočujem to,“ povedala Hanna.

Ťažba uhlia je nebezpečná a vyčerpávajúca práca. Vojna ju urobila ešte náročnejšou. Počas výpadkov elektrickej energie spôsobených ruskými útokmi na ukrajinskú energetickú infraštruktúru minulú zimu museli baníci v Ternivke prejsť až sedem kilometrov a potom pomocou únikových rebríkov prekonať 680 metrov, aby sa dostali na povrch. Vďaka novým generátorom môžu teraz bane udržiavať vlaky a banské klietky v chode dostatočne dlho na to, aby zabezpečili menej strastiplný útek.

Dlhá cesta Ukrajiny k rodovej rovnosti

Ukrajina má pred sebou ešte dlhú cestu v oblasti rodovej rovnosti. Miera účasti žien na trhu práce v posledných rokoch klesá. Z 54 percent v roku 1990 klesla v predvečer invázie na 48 percent.

Ženy sú nadpriemerne zastúpené v oblasti vzdelávania, práce v domácnosti a cestovného ruchu. Teda v profesiách, kde sú platy zvyčajne nízke. Rozdiel v odmeňovaní žien a mužov sa znížil z 26 percent pred siedmimi rokmi na 18,6 percenta v súčasnosti. Zostáva však výrazne nad priemerom EÚ (kde bol v roku 2021 12,7 percenta).

Až do roku 2017 zakazoval zákon zo sovietskych čias ženám vykonávať 450 povolaní – od riadenia nákladných vozidiel až po zváranie. Nasledujúci rok Ukrajina priznala ženám v ozbrojených silách rovnaké práva ako mužom vojakom. V súčasnosti v ozbrojených silách slúži približne 43tisíc žien, z toho päťtisíc na bojových pozíciách.

Stereotypy však pretrvávajú. „Ženy by mali svoje ambície realizovať v iných oblastiach,“ povedal riaditeľ bane Zabelin. Pripúšťa, že baňa pravdepodobne nebude mať inú možnosť ako zamestnať viac žien. Veľa mužov sa z frontu nevráti a Ukrajina bude musieť po skončení vojny udržať veľkú armádu. „Náš sused sa nikam nechystá,“ uviedol s odkazom na Rusko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet