Na hlavný obsah

Žilina ako prvá na Slovensku zakázala hromadný predaj živých kaprov

Samospráva sa tak rozhodla z humánnych dôvodov.

Žilina ako prvá na Slovensku zakázala hromadný predaj živých kaprov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Žilina ako prvá na Slovensku zakázala hromadný predaj živých kaprov na pozemkoch mesta. Samospráva sa rozhodla podstúpiť tento krok z humánnych dôvodov. Predajcovia majú výhrady. Predaj živých kaprov pred Vianocami je téma, ktorá už roky rozdeľuje ľudí na dva tábory.

„Je to skôr humánny krok. Ide nám o elimináciu stresu zvierat od momentu, kedy prichádzajú priamo k zákazníkovi. Je to masový predaj, zvlášť v predvianočnom období,“ uviedla hovorkyňa mesta Žilina Katarína Gazdíková.

Zákazu predaja kaprov sa v relácii Správy RTVS z regiónov venoval redaktor Martin Do:

Občianske združenie (OZ) Humánny pokrok hovorí, že hlavným problémom s predajom živých rýb je ich doprava zákazníkmi domov i následne usmrtenie.

„To, čo na Slovensku potrebujeme, je zabezpečiť, aby ľudia nenosili domov v igelitových taškách, kde sa dusia, nedržali ich v chlórovej vode, ktorá im leptá žiabre. Nezabíjali ich tlčením tupými predmetmi či odrezávaním hlavy pri plnom vedomí,“ vysvetlil Martin Smrek z OZ Humánny pokrok.

Keďže sa k iniciatíve pripájajú aj obchodné reťazce, čerstvého kapra si Žilinčania budú musieť zájsť kúpiť k celoročným predajcom rýb. Tí však nárast predajov neočakávajú.

„Tento rok bojujú za to, aby sa ryba nepredávala ambulantne v meste, možno na budúci rok prídu ku nám a budú požadovať, aby sme aj my s tým prestali. Predaj aj spracovanie rýb sa riadi zákonmi a predpismi,“ dodal chovateľ a predajca rýb Radoslav Káčerík.

Členovia združenia chovateľov rýb súhlasia, že s rybou by sa malo zaobchádzať humánne. Poukazujú však na to, že takáto iniciatíva by mohla výrazne znížiť predaj slovenských rýb, keďže občan bude mať jednoduchšie kúpiť si mrazenú a dovezenú rybu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny