Na hlavný obsah

Banky môžu zaviesť nové poplatky či ďalej zvyšovať úroky na hypotékach. Experti reagujú na bankový odvod

Platiť by ho mohli začať od januára.

Banky môžu zaviesť nové poplatky či ďalej zvyšovať úroky na hypotékach. Experti reagujú na bankový odvod
Ilustračná snímka ženy v banke. Foto: RTVS

Vláda chce viac peňazí do štátnej pokladnice získať aj od bánk. Ministerstvo financií očakáva z nového odvodu pre finančné inštitúcie 336 miliónov eur. Tieto peniaze by mali ísť aj na opatrenia v sociálnej oblasti. Bankový sektor varuje pred nepriaznivým vplyvom na klientov aj ekonomiku.

Okrem bežnej dane z príjmu, majú banky platiť aj takzvaný regulovaný odvod. „Banky celkovo s touto daňou zaplatia 580 miliónov eur. Berieme to ako solidárne opatrenie. A to vzhľadom na to, že životná úroveň na Slovensku je nízka a budeme potrebovať peniaze pre ďalšiu konsolidáciu,“ povedal minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Opatrenie môže mať podľa finančníkov vedľajšie účinky, ktoré pocítia klienti. „Bankový odvod zníži kapacitu bánk poskytovať úvery, ak bude trvať dlhšie časové obdobie. Pocítime to negatívne tak my, ako klienti. Pocítia to akcionári, štát aj ekonomika,“ vysvetlil analytik Slovenskej bankovej asociácie Marcel Laznia.

Dodal, že ak vláda chce, aby ekonomika rástla, potrebuje zdravé a stabilné banky. „Banky zavedú možno nové poplatky. Znamená to, že banky zdražia úvery formou vyšších úrokových sadzieb,“ priblížil výkonný riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš.

Novému bankovému odvodu sa vo večerných Správach RTVS venoval redaktor Vladimír Amrich:

Rezort financií tvrdí, že banky vyššiu záťaž zvládnu, keďže dosahujú rekordné zisky. Banky to vidia inak. Argumentujú pritom tým, že v okolitých krajinách narástli úroky na vyššie úrovne ako na Slovensku.

„V rámci regiónu máme najnižšiu ziskovosť bankového sektora na Slovensku. V rámci krajín Európskej únie patríme medzi tri krajiny s najnižšou ziskovosťou,“ uviedol analytik Laznia.

Nový odvod budú banky platiť zo zisku

Ziskovosť bánk poskočila aj po zrušení predchádzajúceho bankového odvodu. Ten sa v minulosti počítal inak. Odvodzoval sa od vkladov v bankách. Platiť preto museli aj tie, ktoré nemali zisk. Nový odvod budú platiť práve zo zisku.

„Podstatné aj z ústavnoprávneho hľadiska je nájsť hranicu, aby nenastal ten tzv. škrtiaci efekt. Stále môže nastať situácia, že banky budú musieť vykrývať odvod nie zo svojich ziskov, ale z iného kapitálu. To by mohlo viesť aj k ich ohrozeniu,“ vysvetlil vedúci katedry finančného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Matej Kačaljak

V prípade, že Národná rada SR schváli tzv. lex konsolidácia, banky by nový odvod začali platiť od januára. Jeho platnosť sa má podľa ministra financií Ladislava Kamenického skončiť v roku 2027.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika