Na hlavný obsah

Čas sa kráti: Bez preventívnej prehliadky si budúci rok u zubára priplatíte

Zubné ambulancie sú v týchto dňoch plné.

Čas sa kráti: Bez preventívnej prehliadky si budúci rok u zubára priplatíte
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

S končiacim sa rokom zostávajú posledné dni na preventívnu prehliadku u zubára. Mnohé ambulancie však majú už termíny obsadené, keďže pacienti prichádzajú na poslednú chvíľu. Preventívna prehliadka zubného chrupu je pritom veľmi dôležitá. Bez nej si budete musieť na budúci rok u zubára všetko platiť.

Zubné ambulancie sú v týchto dňoch plné. Aj v čakárni zubnej kliniky v Bratislave sa strieda pacient za pacientom.

„V týchto dňoch je pacientov viac. Hlavne tých, čo sa ešte objednávali na jeseň na október, november, tí majú teraz termín. Keď volá niekto teraz začiatkom decembra preventívky, niekedy sa odhlásili pacient. Takže sa dá stihnúť, ale nejaký vážnejší úkon už tento rok sa stihnúť nedá,“ vysvetlil zubár Štefan Anton Kollár.

Preventívnym prehliadkam u zubára sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

„Nechávať si to na poslednú chvíľu je problematické z hľadiska toho, že zubní lekári sú vyťažení a väčšinou sú objednávacie doby veľmi dlhé,“ ozrejmil prezident Slovenskej komory zubných lekárov Igor Moravčík.

Preventívnu prehliadku treba stihnúť ešte do konca roka. Okrem kontroly chrupu môže odhaliť aj potenciálne riziko onkologických ochorení.

„Nevyšetrujeme iba zuby, ale celú dutinu ústnu. Je tam množstvo ochorení, ktoré sú dôležité včasne zachytiť,“ doplnil Moravčík.

Bezplatné preventívne prehliadky

Preventívne prehliadky sú bezplatné v zubných ambulanciách, ktoré majú zmluvy s poisťovňami. Zdravotné poisťovne nimi podmieňujú aj vyplácanie rôznych bonusov a príspevkov na zuby.

„Dospelí aj dieťa môžu v rámci benefitného produktu Peňaženka zdravia MAXI čerpať na zuby 120 eur každý rok, a to aj jednorazovo,“ priblížila hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Alena Krčová.

„Bez tejto prevencie nemôžu využívať našu najobľúbenejšiu výhodu Zdravé zuby. Vďaka tejto výhode môžu získať ročne až 150 eur na zubnú starostlivosť,“ ozrejmil hovorca poisťovne Dôvera Matej Štepiansky.

„Union zdravotná poisťovňa prispieva na starostlivosť o zuby až 150 eur ročne, pričom 100 eur je určených na ošetrenie u zubára a 50 eur na dentálnu hygienu,“ dodáva hovorkyňa Unionu Kristína Balúchová.

Dospelí majú nárok na preventívnu prehliadku raz ročne, deti dvakrát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko