Na hlavný obsah

Deti zachraňujú životy a dokážu zastúpiť rodičov: Ocenili Detský čin roka, tu sú príbehy malých hrdinov

Okrem deviatich jednotlivcov ocenili aj kolektív bratislavskej školy.

Deti zachraňujú životy a dokážu zastúpiť rodičov: Ocenili Detský čin roka, tu sú príbehy malých hrdinov
Desať malých hrdinov si odnieslo ocenenie za Detský čin roka. Foto: RTVS

Desať malých hrdinov si odnieslo ocenenie za Detský čin roka. Jeden poskytol prvú pomoc kamarátovi, ďalší pomáha nevidiacemu susedovi alebo školáčka, ktorá sa stará o svojich súrodencov. Tú detská porota ocenila dvakrát.

Štrnásťročná Simona zvíťazila v dvoch kategóriách. Žiačka ôsmej triedy prebrala všetky povinnosti matky. Tá rodinu opustila.

„Ráno vstávam o 5.40 h, zobudím dve malé sestry, zo školy prídem o 14.00 h, potom ešte nejaké doučovania. Ďalej pranie, žehlenie, upratovanie,“ priblížila ôsmačka Simona Jaššáková.

Deti pri čítaní príbehov v školách vyberú víťazov a získajú dobrý príklad. Aj od oceneného Sebastiána. Jeho kamarát pri páde z bicykla narazil hlavou do stĺpika a obrubníka. Sebastián mu zastavil tričkom krvácanie, udržiaval ho pri vedomí a privolal pomoc.

„Bolo to akoby mi niečo naskočilo v hlave a len som to rýchlo spravil. Už keď som bol malý, začal som robiť bojové športy. Učili nás ako nebyť v strese a zachovať toho ducha,“ vysvetlil Sebastián Petréč.

S ocenenými školákmi sa rozprávala redaktorka Natália Krížová. Pozrite si celú jej reportáž zo Správ RTVS:

Timea zachránila svoju mamu

Za záchranu života ocenili aj Timeu. Týždeň po pôrode jej mamu postihla pri kojení cievna mozgová príhoda. „Videla som, že pozerá do neznáma a začalo jej skákať líce. Tak som vedela, že je zle. Ako prvé som hneď zobrala Vandu a volala záchranku,“ opísala zážitok žiačka Timea Matejová.

Lukáš zachránil život svojho dedka, ktorý upadol do diabetickej kómy. „Triasol sa v spálni na posteli a nereagoval. Zavolali sme sanitku,“ priblížil Lukáš Bubenko.

Za projektom Detský čin roka stojí už 23 rokov autorka myšlienky Saša Broadhurst-Petrovická.

„Vydávame výzvu začiatkom roka, aby nám napísali o dobrých skutkoch. Prichádzajú k nám stovky listov. Máme správy, že na mnohých školách na Slovensku prebiehajú ich školské kolá Detského činu roka, takže k nám prichádza len ten výber, tá esencia dobra,“ priblížila štatutárka OZ Detský čin roka Saša Broadhurst-Petrovická.

Za inšpiratívne skutky bolo ocenených deväť detí a kolektív z bratislavskej základnej školy Narnia, ktorej žiaci vyzbierali všetky plastové fľaše v škole a jej okolí a získané peniaze darovali cvičisku pre asistenčných psov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko