Na hlavný obsah

Dva bociany zabudli odletieť z Liptova do Afriky. Pravdepodobne ich pomýlil dostatok potravy a teplá jeseň

Bociany sú zatiaľ v záchytnej stanici.

Dva bociany zabudli odletieť z Liptova do Afriky. Pravdepodobne ich pomýlil dostatok potravy a teplá jeseň
Bociany v záchytnej stanici Tatranského národného parku v Liptovskom Mikuláši. Foto: RTVS

Na Liptove zachránili dva bociany, ktoré zabudli odletieť do Afriky. Pravdepodobne ich pomýlil dostatok potravy a relatívne teplá jeseň. Ochranári ich prevezú na južné Slovensko, kde s pomocou človeka dokážu prezimovať aj sťahovavé vtáky.

Bociany sú zatiaľ v záchytnej stanici Tatranského národného parku v Liptovskom Mikuláši. Dvakrát denne zožerú aj dva kilogramy mäsa, najmä kuracích krkov.

Na príbeh bocianov sa v Správach RTVS z regiónov pozrel redaktor Milan Velecký:

„Nestratili plachosť, ale tým, že sú vyhladované, potrebujú nabrať síl. Pud sebazáchovy im hovorí prijímať potravu a nebáť sa človeka. Ale bociany sú štandardne vtáky, ktoré sa ľudí neboja,“ vysvetlila zoologička Tatranského národného parku Erika Feriancová.

Oba vtáky dostali aj mená, ten menší je Kornel, väčšia Barbora. Aj keď pohlavie u vtákov má problém určiť aj odborník.

Kornel je tohtoročné mláďa, staršia Barbora podľa krúžku na nohe priletela z Poľska. Nenašli ich naraz, ale v rovnakej lokalite – neďaleko skládky odpadu pri Liptovskom Hrádku.

„Predpokladáme, že ostali na Liptove kvôli tomu, že si našli ľahko dostupný zdroj potravy, ako sú tie skládky. Tam sú hraboše, rôzny hmyz, larvy, ľahko dostupná potrava. Takže sa asi pozabudli a vyhodnotili to tak, že je tam dostatok potravy,“ dodala Feriancová.

Keď vtáky zmocnejú, prevezú ich na teplejší juh Slovenska, kde s pomocou človeka prečkajú zimu. Bociany sú očakávaným symbolom jari. Aj preto niektoré ich hniezda monitorujú kamery a ktokoľvek ich môže naživo sledovať.

Milión otvorení stránky

„Počas bocianej sezóny máme až milión otvorení stránky kukaj.sk počas jedného mesiaca. Takže naozaj ten server má čo robiť, záujem je strašne veľký,“ potvrdil autor projektu Kukaj.sk Ivan Daráni.

Mnohí neostávajú len pri pasívnom sledovaní vtákov, ale reagujú na dianie v hniezdach. „Dajme tomu, že začne pršať alebo začne snežiť, tak ľudia nám napíšu rôzne námety, že spravte im tam striešku, choďte toho bociana zachrániť, doneste im tam nejaké krmivo,“ doplnil Daráni.

Veď aj malého Kornela a staršiu Barboru ochranári našli vďaka vnímavým obyvateľom, ktorí si všimli zabudnuté bociany na snehu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny