Na hlavný obsah

Hekeri napadli jedno z najväčších laboratórií v Poľsku. Hrozia, že zverejnia výsledky vyšetrení, požadujú výkupné

Chcú stovky tisíc dolárov.

Hekeri napadli jedno z najväčších laboratórií v Poľsku. Hrozia, že zverejnia výsledky vyšetrení, požadujú výkupné
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Počítačové siete jedného z najväčších zdravotníckych laboratórií v Poľsku napadli hackeri, ktorí podľa agentúry PAP požadujú stovky tisíc dolárov ako výkupné. Prípad tento týždeň začala vyšetrovať varšavská prokuratúra.

Server venujúci sa internetovej bezpečnosti zaufanatreciastrona.pl v pondelok (27. 11.) napísal, že unikli výsledky lekárskych vyšetrení, ktoré si v posledných šiestich rokoch v spoločnosti Alab Laboratoria nechali urobiť najmenej desiatky tisíc ľudí v Poľsku.

Prokuratúra uviedla, že začala vyšetrovanie vo veci nepovoleného prístupu do IT systémov tejto spoločnosti a zašifrovania dát pomocou ransomwaru. To je softvér, ktorého cieľom je zakázať alebo výrazne obmedziť obeti prístup k údajom alebo k celým systémom dovtedy, kým nezaplatia výkupné.

Spoločnosť Alab Laboratoria informovala, že hackeri mohli získať prístup k osobným údajom jej klientov, vrátane mien a priezviska, dátumov narodenia, ich adries, poľských verzií rodného čísla a výsledkov testov pacientov.

Vyšetrovatelia sa snažia zistiť, kto za útokom na laboratórium stojí. Podľa serveru zaufanatreciastrona sa k nemu prihlásila málo známa skupina RA World. Tá na svojom blogu zverejnila nielen informácie o úspešnom útoku na laboratóriá Alab, ale aj „vzorky“ dát, ktoré odcudzila.

Medzi nimi sú výsledky laboratórnych testov 50-tisíc ľudí. Teraz hackeri požadujú výkupné za to, že nezverejnia všetky výsledky laboratórnych vyšetrení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet