Na hlavný obsah

Pomsta bývalého predsedu Kollára: Poslanci kritizujú nový hlasovací systém, stále si naň nezvykli

Vadí im, že nie je plne digitalizovaný.

Pomsta bývalého predsedu Kollára: Poslanci kritizujú nový hlasovací systém, stále si naň nezvykli
Na snímke expredseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Foto: RTVS

Na nový hlasovací systém v parlamente si poslanci nezvykli ani po dvoch mesiacoch jeho prevádzky. Prekáža im, že nie je plne digitalizovaný. Niektorí ho nazvali pomstou bývalého predsedu.

Predošlé volebné obdobie mali poslanci často problém s nefungujúcimi kartami alebo s tým, že zariadenie nesprávne zaznamenalo ich hlasovanie. Národná rada (NR) SR preto v lete prešla veľkou rekonštrukciou.

Kritike nového hlasovacieho systému v Národnej rade SR sa v reportáži v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka RTVS Katarína Wildová:

„Keby ste videli, čo tu bolo pod tou podlahou. Keď sa to otvorilo, tak by ste asi žasli. Tie káble, 30 rokov staré, polovica z nich už rozpadnutá,“ povedal ešte v októbri o rekonštrukcii vedúci Kancelárie NR SR Daniel Guspan.

Za nový hlasovací systém v Národnej rade SR štát zaplatil viac ako 1,5 milióna eur. „Chvíľku som si musel zvyknúť, pretože som v parlamente už niekoľko volebných období a som bol naučený automaticky používať staré zariadenia,“ povedal predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD).

B. Gröhling: Borisova pomsta

Poslanci nový hlasovací systém privítali, lebo je detailnejší, no stále nefunguje na 100 percent. Predseda PS a podpredseda NR SR Michal Šimečka hovorí o častých chybách a výpadkoch.

„Čaká sa, niekto sa nevie tou kartou nalogovať do systému alebo zrazu prestane obrazovka fungovať. Treba to vyladiť, ale je určite novší než ten, čo je v európskom parlamente, kde funguje klasická karta,“ opísal.

Poslanec NR SR a exminister školstva Branislav Gröhling (SaS).
Poslanec NR SR a exminister školstva Branislav Gröhling (SaS).Foto: RTVS

„Taká Borisova (Boris Kollár, Sme rodina – pozn. redakcie) pomsta, toto hlasovacie zariadenie. Pretože to nie je tak jednoduché a tak rýchle, tak automatické ako to predchádzajúce. Nevieme si pozrieť pozrieť, či už cez mobil alebo cez webovú stránku, koľko je ešte vystupujúcich, kto je ešte prihlásený,“ pokračoval predseda poslaneckého klubu SaS a exminister školstva Branislav Gröhling.

„Tu dochádza trošku k sklzu, pretože systém hlasovania dodali, ale ďalšie nadväzujúce systémy v tom pozadí meškajú niekoľko mesiacov. Keď sa to meškanie dobehne, tak sa už spustí aj aplikácia e-rokovanie,“ priblížil Pellegrini.

Pellegrini ďalšie zmeny nechystá

Každý predchodca Pellegriniho sa pustil do nejakej, aspoň čiastočnej, rekonštrukcie. Terajší predseda sa zatiaľ meniť nič nechystá. Uznal však, že NR SR by sa zišlo znížiť energetickú náročnosť.

„Okná a celé to opláštenie budovy, cez ktoré do budovy prší, vykurujeme a polovica tepla odchádza cez okná. Ale zase priznám sa, že pokiaľ sú verejné financie v takom stave, v akom sú, určite nebudem prichádzať s takouto myšlienkou,“ podotkol predseda parlamentu.

Podľa predsedu Pellegriniho totiž značnú časť jej rozpočtu pohltí najmä bežná údržba Bratislavského hradu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko