Na hlavný obsah

Izraelská armáda v Gaze omylom zastrelila rukojemníkov, ktorých predtým uniesol Hamas

Incident vraj bude dôkladne vyšetrený.

Izraelská armáda v Gaze omylom zastrelila rukojemníkov, ktorých predtým uniesol Hamas
Zničené budovy v Pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda v severnej štvrti mesta Gaza omylom zastrelila troch rukojemníkov, ktorých chybne identifikovala ako hrozbu. Podľa spravodajského serveru The Times of Israel to uviedol armádny hovorca Daniel Hagari. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že nad smrťou troch rukojemníkov trúchlia.

„Je to tragický incident, Izraelské obranné sily nesú zodpovednosť,“ uviedol Hagari o streľbe v štvrti Šudžája. „Ide o oblasť, kde sa vojaci stretli s mnohými teroristami, vrátane samovražedných atentátnikov,“ dodal. Incident podľa neho dôkladne vyšetria.

Netanjahu vo vyhlásení vyjadril hlboký smútok zo smrti rukojemníkov a kondoloval pozostalým. „Spolu s celým izraelským ľuďom skláňam hlavu a hlboko trúchlim nad smrťou troch našich drahých synov, ktorí boli unesení,“ uviedol.

V Tel Avive sa po tragickom incidente zhromaždili stovky ľudí. Demonštrovali pred sídlom ministerstva obrany s fotkami svojich blízkych, ktorých držia v zajatí palestínske hnutie Hamas.

Zabitými rukojemníkmi sú podľa Hagariho Jotam Haim, ktorého Hamas uniesol z kibucu Kfar Aza, a Samar Talalka unesený z kibucu Nir Am. Tretím zastreleným rukojemníkom bol študent a syn iránskych rodičov Alon Lulu Šamriz z kibucu Kfar Aza. Uviedli to miestne úrady.

Izrael začal vojnu proti hnutiu Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy, po tom, ako táto skupina 7. októbra zaútočila na Izrael, zabila asi 1200 ľudí a ďalších viac ako 200 ich uniesla do Pásma Gazy.

Časť rukojemníkov prepustili výmenou za palestínskych väzňov v rámci týždňového prímeria na konci novembra. Od začiatku úderov v Pásme Gazy zomrelo podľa palestínskych úradov okolo 19.000 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet