Na hlavný obsah

Izraelský letecký úder v Pásme Gazy zasiahol dve školy a vyžiadal si desiatky obetí

Ukrývali sa v nich vysídlení obyvatelia.

Izraelský letecký úder v Pásme Gazy zasiahol dve školy a vyžiadal si desiatky obetí
Časť Pásma Gazy zasiahnutá izraelským bombardovaním. Foto: TASR/AP Photo/Hatem Ali

Najmenej 50 obetí na životoch si vyžiadal izraelský letecký úder, ktorý zasiahol dve školy na severe Pásma Gazy. Ukrývali sa v nich vysídlení obyvatelia oblasti. S odvolaním sa na oficiálnu palestínsku agentúru WAFA o tom v pondelok (4. 12.) informovala agentúra Reuters.

Agentúra upozornila, že správu nemohla bezprostredne nezávisle overiť. Izraelský armádny hovorca podľa Reuters uviedol, že armáda správu preveruje.

Letecké údery podľa WAFA mierili na štvrť Darádž, ktorá sa nachádza v centre mesta Gaza. V oblasti od konca októbra operujú tiež pozemné jednotky izraelskej armády v ťažení proti palestínskemu hnutiu Hamas a už skôr z nej na výzvu Izraela odišli státisíce obyvateľov do južnej časti Pásma Gazy. Veľa ich však na severe stále zostáva.

Izraelská armáda podľa agentúrnych správ v pondelok svoju pozemnú operáciu rozšírila aj na južnú časť tohto úzkeho pobrežného pásu.

Palestínske hnutie Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy, 7. októbra zaútočilo na Izrael. Zabilo 1 200 ľudí a najmenej 240 ich zajalo. Izrael vzápätí začal rozsiahlu ofenzívu v Pásme Gazy v snahe Hamas úplne zničiť.

Podľa pondelkových údajov ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy už zomrelo v dôsledku izraelského bombardovania a pozemnej operácie asi 15 900 ľudí, prevažne civilistov. Tisíce ďalších je podľa palestínskych úradov ovládaných Hamasom nezvestných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet