Na hlavný obsah

Z chatrčí do bytov: V Jarovniciach odovzdali prvých 48 bytov prestupného bývania

Jarovnice majú najväčšiu osadu na Slovensku.

Z chatrčí do bytov: V Jarovniciach odovzdali prvých 48 bytov prestupného bývania
V Jarovniciach v okrese Sabinov odovzdali prvých 48 bytov v rámci projektu prestupného bývania. Foto: RTVS

V obci Jarovnice v okrese Sabinov odovzdali prvých 48 bytov v rámci projektu takzvaného prestupného bývania. Ide o obec s najväčšou osadou na Slovensku. Chce dať možnosť tým, ktorí bývajú v chatrčiach, bývať v lepšom. Budú sa však musieť o byty starať.

Šimon Holub s manželkou a šiestimi deťmi strávil Vianoce v chatrči. Nový rok už privítajú v nájomnom byte. „Budeme mať tam lepšie, lebo máme tam sprchový kút a v chatrčkách sa nemáme kde kúpať,“ myslí si pán Holub.

Novým nájomným bytom z projektu prestupného bývania sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Robert Latta:

„Ja som doteraz býval u mamy. Mám tri deti a spali sme všetci len v jednej izbe,“ priblížil svoju situáciu pred sťahovaním sa do nájomného bytu Vojtech Kukurica.

V Jarovniciach žije viac než osemtisíc ľudí, z nich zhruba 7,5-tisíca v osade. Murovaných domov však majú len asi 80. „Máme tu 550 chatrčí. Máme teraz cez projekt prestupné bývanie 48 bytov. Je to prakticky kvapka v mori, ale aspoň niektorým sa pomohlo,“ skonštatoval starosta Jarovníc Florián Giňa.

Musia sa naučiť starať sa o byty

Tí, ktorých vybrali, sa musia naučiť o byty starať. V prvých dvoch fázach na nich budú dozerať asistenti bývania. Ak sa osvedčia, dostanú lepšie podmienky a už budú bez dozoru.

„Bude mojou úlohou dozerať na to, aby si ľudia udržali štandardy bývania,“ vysvetlila asistentka bývania Slavomíra Bilá.

„Prestupné bývanie je určite krok dobrým smer. Pre väčšie samosprávy, práve typu Jarovníc, je to veľmi dobrý nástroj,“ myslí si kultúrny antropológ Alexander Mušinka.

Prvé problémy

O byty sa v Jarovniciach hlásilo asi 500 záujemcov. Už na začiatku riešili aj problémy pri ich prideľovaní. Niektorí neboli spokojní s tým, koho budú mať za susedov.

„Ešte si aj vyberajú, kto s kým chce bývať v bytovom dome, čiže ešte tam ani nie sú a už riešime problémy,“ vysvetlila prednostika Obecného úradu v Jarovniciach Janka Marcinčinová.

„Jednoducho som vravel, ako som rozhodol, tak to bude. Nech sú radi, že dostali byty,“ dodal starosta Giňa.

Obec chce v rámci prestupného bývania postupne postaviť vyše 200 bytov. Zároveň chce vytvoriť podmienky, aby si aspoň niektorí mohli neskôr kúpiť pozemok. Podmienkou bude, že si tam postavia dom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny