Na hlavný obsah

Jedna z najstarších lotérií na svete spoznala svojich víťazov

Napríklad sa zasekla rukoväť zlatej klietky, v ktorej sa žrebujú čísla.

Jedna z najstarších lotérií na svete spoznala svojich víťazov
Na snímke žrebovanie vianočnej lotérie El Gordo v priestoroch madridskej opery. Foto: TASR/AP

Žrebovanie tradičnej španielskej vianočnej lotérie, známej pod názvom El Gordo (Tučný muž), v piatok (22. 12.) trvalo najdlhšie od roku 1993, keď sa začali viesť záznamy.

Trvalo viac ako štyri hodiny, kým po niekoľkých menších výhrach vyhlásili hlavnú výhru, v ktorej si ľudia v rôznych častiach Španielska rozdelia štyri milióny eur, informovali miestne médiá.

Piatkové žrebovanie, ktoré sa začalo približne o deviatej hodine ráno a ktoré ako zvyčajne sledovala naživo takmer celá krajina, museli niekoľkokrát prerušiť pre technické problémy.

Napríklad sa zasekla rukoväť zlatej klietky, v ktorej sa žrebujú čísla. Musel prísť technik so skrutkovačom a rukoväť opraviť. Pred číslom 88 008, ktoré bolo prvou cenou, žiaci miestnej školy vyžrebovali niekoľko ďalších číselných lístkov, ktorých majitelia si rozdelia menšie sumy.

Rozdelia si 2,6 miliardy eur

Celkovo si výhercovia v tejto špecifickej lotérii, jednej z najstarších a najväčších na svete, rozdelia 2,6 miliardy eur, čo je o 70 miliónov viac ako minulý rok, informovala agentúra Europa Press.

Španieli sledujú lotériu v televízii alebo na internete, pričom len približne 600 z nich ide priamo do madridskej opery, kde sa žrebovanie koná. Niektorí preto čakajú celé dni pred budovou, aby sa dostali na podujatie. Niektorí prichádzajú v rôznych kostýmoch, napríklad tento rok bol v sále muž oblečený ako Don Quijote, biskup alebo hot dog.

Lotéria El Gordo nie je založená na jackpote, ale na zložitom systéme, ktorý umožňuje vyhrať tisícom ľudí.

Každý žreb je rozdelený na desať kupónov, takže ľudia si zvyčajne kupujú len kupóny. Často sa pri ich kúpe spájajú, napríklad v práci alebo v rôznych komunitných združeniach.

Každé číslo sa tiež tlačí vo viacerých sériách, pričom tento rok ich bolo 185 (vlani 172). Na jeden kupón víťazného čísla z tohtoročnej série podľa novín ABC pripadalo 400-tisíc eur, po zdanení to však bude 328-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet