Na hlavný obsah

KDH ocenilo Lipšicov návrh na odstúpenie. Hnutie vyzvalo koalíciu, aby pri ÚŠP zišla z kratšej cesty

Premiér vyhlásil, že urobí všetko preto, aby Lipšic odišiel z úradu.

KDH ocenilo Lipšicov návrh na odstúpenie. Hnutie vyzvalo koalíciu, aby pri ÚŠP zišla z kratšej cesty
Predseda KDH Ivan Majerský. Foto: TASR/Jaroslav Novák

KDH oceňuje vyjadrenie špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Ten avizoval, že sa vzdá funkcie, ak vláda garantuje, že nezruší Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Líder KDH Milan Majerský preto vyzval vládnu koalíciu, aby zišla z kratšej cesty.

„Vyzývame preto vládnu koalíciu a premiéra Roberta Fica, aby zišli z kratšej cesty a nerušili inštitúcie, ktoré ukázali svoje opodstatnenie pri boji proti organizovanému zločinu a odhaľovaniu korupcie bez odbornej diskusie a širokého spoločenského konsenzu,“ uviedol Majerský.

Lipšic v utorok (5. 12.) zdôraznil, že boj proti organizovanému zločinu a korupcii nie je a ani nemôže byť postavený na jednej osobe. Preto je pripravený sa funkcie vzdať. Zdôraznil, že zrušenie ÚŠP by malo negatívne následky pre celé Slovensko.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) cez víkend vyhlásil, že urobí všetky potrebné kroky, aby Lipšic odišiel z úradu. Nepovedal, či zostane fungovať Špecializovaný trestný súd.

Gröhling súhlasí

Pom Lipšicovom vyhlásení prišla vláda o argument pri snahe zmeniť postavenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Skonštatoval to podpredseda SaS a poslanec Národnej rady (NR) SR Branislav Gröhling. Odvoláva sa aj na vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

„Oceňujem krok Daniela Lipšica, ktorý vyhlásil, že sa vzdá funkcie, ak bude vláda verejne garantovať, že nezasiahne do postavenia ÚŠP a jeho prokurátorov. Takéto rozhodnutie považujem za správne, hlavne v kontexte snáh koalície zasahovať do špeciálnej prokuratúry. Ak doteraz Fico a spol. tvrdili, že im prekáža Daniel Lipšic ako špeciálny prokurátor, teraz prišli o argument,“ uviedol Gröhling.

Zároveň podotkol, že koalícia tak nemá dôvod zasahovať do práce inštitúcie, ktorá má opodstatnenie v boji s korupciou. „Vláda by sa preto mala zdržať krokov, ktoré budú mať vážne negatívne dosahy na právny štát na Slovensku,“ apeloval poslanec.

Lipšic v utorok (5. 12.) zdôraznil, že boj proti organizovanému zločinu a korupcii nie je a ani nemôže byť postavený na jednej osobe. Preto je pripravený sa vzdať funkcie. Zdôraznil, že zrušenie ÚŠP by malo negatívne následky pre celé Slovensko.

Premiér cez víkend vyhlásil, že urobí všetky potrebné kroky na to, aby Lipšic odišiel z úradu. Nepovedal, či zostane fungovať Špecializovaný trestný súd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko