Na hlavný obsah

Konsolidačný balíček aj vznik nového ministerstva: Parlament je preplnený zákonmi v zrýchlenom konaní, opozícia je proti

Koalícia trvá na expresnom prerokovaní zmien.

Konsolidačný balíček aj vznik nového ministerstva: Parlament je preplnený zákonmi v zrýchlenom konaní, opozícia je proti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Parlament diskutuje o úpravách daní či založení nového ministerstva v zrýchlenom konaní. Podľa opozície na to nie je dôvod. Vládnym poslancom vyčíta, že zámerne obišli odborníkov. Koalícia trvá na expresnom prerokovaní zmien.

Garnitúra sa zmenila, spôsoby zostali. To, čo Smer v minulosti kritizoval, teraz robí samotná trojkoalícia. Parlament je preplnený zákonmi v zrýchlenom konaní.

„Predkladám vládny návrh zákona na skrátené legislatívne konanie,“ povedal minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Tomáš Drucker (Hlas-SD).

„Na rokovanie predkladám návrh na skrátené konanie,“ pokračoval minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD).

„Dovoľte, aby som uviedol návrh na skrátené konanie,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD).

Návrhy neprešli diskusiou

Konsolidačný balíček na pomoc verejným financiám, úpravy daní, ale aj vytvorenie nového ministerstva športu, to je len časť z návrhov, ktoré neprešli diskusiou a z vlády šli rovno do parlamentu.

„Nechceme to šiť horúcou ihlou, aby potom celá republika znášala následky našej nekvalitnej činnosti,“ vyjadril sa poslanec NR SR Ján Horecký (KDH).

Návrhom zákonov v zrýchlenom konaní sa v Správach RTVS venoval redaktor RTVS Ivan Tománek:

„Vidíme, že priority vládnej koalície sú úplne inde ako je stráženie čistoty legislatívneho procesu, naopak táto vláda pustila valec proti spravodlivosti, skonštatoval poslanec NR SR Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

„Voľby neboli v júni, ale v septembri. Chceme, aby bol rozpočet prijatý do konca roka, má to náväznosti,“ vysvetlil predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Ján Blcháč (Hlas-SD).

„Týmto skráteným legislatívnym konaním začína daňový parný valec, ktorým chce koalícia dodatočne zdaniť všetko, čo sa hýbe,“ povedal predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS).

„Bola tu desať mesiacov nelegitímna vláda. Niektoré zákony sa tu musia prijať a to je realita,“ dodal Kamenický.

Štát rýchlo pomáha aj napriek výhradám

Napriek výhradám odborníkov, štát ide narýchlo pomôcť ľuďom s vyššími splátkami hypoték.

„Ideme minúť 130 miliónov eur všetkých daňovníkov, aj tých, čo nemajú hypotéky, na takto zjavne nafúknutý problém,“ uviedol poslanec NR SR Štefan Kišš (PS).

Zákonmi, ktoré sú už v Národnej rade SR, sa to nekončí. Vláda posiela aj ďalšie zmeny na expresné schválenie. Do Vianoc chce zrušiť špeciálnu prokuratúru.

„Prečo to robíme v skrátenom konaní? Nuž preto, lebo je tu hrozba ďalšieho porušovania ľudských práv. Málokedy pri tých skrátených konaniach máme tak čisté argumenty na skrátené konanie ako v tomto prípade,“ skonštatoval predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

„Akékoľvek zásadné zmeny, obzvlášť v oblasti právneho štátu, by sa však mali diať po odbornej diskusii a hlavne v riadnom legislatívnom procese,“ zaznelo vo vyjadrení hovorcu prezidentky SR Martina Strižinca.

Osud zákonov má v rukách prezidentka. Hlava štátu má možnosť vrátiť ich poslancom na opätovné prerokovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko