Na hlavný obsah

Premiér: Nikomu, kto dnes sedí vo väzení, sa nebudú odpúšťať ani skracovať tresty

Do úvahy to prichádza len vtedy, ak zanikne trestnosť činu.

Premiér: Nikomu, kto dnes sedí vo väzení, sa nebudú odpúšťať ani skracovať tresty
Predseda vlády Robert Fico. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Nikomu, kto dnes sedí vo výkone trestu odňatia slobody, sa nebudú odpúšťať ani skracovať tresty. Do úvahy to prichádza len vtedy, ak zanikne trestnosť činu. Premiér Robert Fico (Smer-SD) to uviedol v súvislosti so zmiernením trestných sadzieb niektorých ekonomických a drogových trestných činov, ktoré v stredu (6. 12.) schválila vláda. Dodal, že žiadna z mediálne citlivých politických vecí nebude návrhom zákona dotknutá.

„Prechádzame z represívneho charakteru trestného práva na restoratívny charakter. Jednoducho chceme, aby predovšetkým bola nahradená škoda, aby sa obeť trestného činu dostala k svojim právam,“ vyhlásil premiér.

Poukázal napríklad na nezmyselné prípady z minulosti, keď za „debničku“ jabĺk či úplatok 200, 300 eur išiel niekto do väzenia na tri roky.

Premiér priblížil, že k zmierneniu trestných sadzieb pristúpili po vzore iných krajín, ako sú Rakúsko, Nemecko. Tresty však budú podľa neho stále vyššie ako v iných krajinách.

Ako podotkol, na rozdiel od iných krajín nie je v schválenej novele mechanizmus, umožňujúci prehodnocovanie už právoplatne uložených trestov.

Pri drogových trestných činoch sa má jasne rozlišovať, či sa droga používa na osobný účel, alebo či sa s ňou obchoduje.

Novela má aplikovať aj nález Ústavného súdu SR, podľa ktorého nemôže byť trest prepadnutia majetku obligatórny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko