Na hlavný obsah

Košice majú najviac mestských častí: Mohlo by sa to zmeniť, väčšina starostov má však námietky

O novej možnosti hovorí novela zákona o Košiciach.

Košice majú najviac mestských častí: Mohlo by sa to zmeniť, väčšina starostov má však námietky
Štrnásti z dvadsiatich dvoch starostov mestských častí napadli ústavnosť novely zákona o Košiciach.

V Košiciach sa opäť otvorila citlivá otázka znižovania počtu mestských častí. Metropola východu ich má 22, najviac na Slovensku. Podľa novely zákona o Košiciach môžu o štruktúre mestských častí rozhodovať mestskí poslanci bez konania sa miestneho referenda.

Štrnásti z 22 starostov mestských častí napadli ústavnosť novely zákona o Košiciach. Tá zrušila možnosť hlasovať o zlučovaní mestských častí v miestnom referende. „Považujeme to za nedemokratické riešenie tým, že bola občanom malých mestských častí odopretá možnosť vyjadriť sa v referende,“ vyjadril sa starosta Ťahanoviec Ján Nigut.

Reakciám na novelu zákona o Košiciach sa v reportáži v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Ondrej Behún:

„V minulosti sme kritizovali, že sa o Košiciach rozhoduje v Bratislave. Teraz nám novela zákona umožnila, aby Košičania a košický parlament rozhodol o tom, ako budú vyzerať Košice,“ uviedol starosta Sídliska KVP Ladislav Lörinc.

„Túto možnosť by mnohí moji kolegovia aj ja osobne by sme radi využili. Ale otázka znie, čo s ňou spraví teraz toto podanie,“ podotkol viceprimátor Košíc Marcel Gibóda.

„Nemyslím si, že by som novelu zákona o meste Košice nazýval vyslovene nedemokratickou,“ konštatoval politológ Miroslav Řádek.

Snaha o zlučovanie častí mesta je dlhodobá

Novela vstúpila do platnosti v máji. Koncom novembra tému opäť otvorili mestskí poslanci. „V mojom prípade boli navrhnuté tri verzie. Model s deviatimi mestskými časťami, desiatimi a jedenástimi,“ informoval v novembri starosta časti Košice – Dargovských Hrdinov Dominik Babušík.

Prakticky okamžite sa proti návrhu postavili najmä starostovia menších mestských častí, ale aj vedenie mesta. To tvrdí, že síce nie je proti zmenám, no nie takýmto spôsobom.

Snaha o zlučovanie mestských častí je v Košiciach dlhodobá. „Nazdávam sa, že ide o proces, ktorý je správny. A síce jednoducho my dnes vieme, a je to dlhodobý dovolím si povedať že problém Slovenska, že na Slovensku máme príliš veľa samospráv,“ dodal Řádek.

Dvadsaťdva mestských častí si ukrojí z ročného rozpočtu mesta takmer 15 miliónov eur. Podľa politológa by sa ich redukciou znížili náklady na chod samosprávy. Konalo sa aj niekoľko referend. Naposledy v roku 2016. Vtedy väčšina obyvateľov najmenšej mestskej časti Košice – Džungľa rozhodla, že sú za jej zachovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny