Na hlavný obsah

Košickí poslanci sa boja šikany, o sporných témach chcú hlasovať tajne

Za ich rozhodnutia ich vraj šikanujú na sociálnych sieťach.

Košickí poslanci sa boja šikany, o sporných témach chcú hlasovať tajne
Rokovanie košických poslancov. Foto: RTVS

Za rozhodnutia ich šikanujú na sociálnych sieťach. Tvrdia to mestskí poslanci v Košiciach. Niektorí z nich by preto chceli hlasovať o sporných témach tajne.

Na jednom z posledných zasadnutí košického zastupiteľstva poslancov rozdelilo tajné hlasovanie pri zvyšovaní poplatkov za odpad.

„My v tejto chvíli konzultujeme s právnym oddelením, aký bič na vás veľký upliesť, aby sa toto nedialo,“ vyhlásil primátor mesta Košice Jaroslav Polaček.

Viceprimátorka mesta Košice Lucia Gurbáľová tvrdí, že návrh predniesla po prosbe poslancov. Tí nechcú byť pranierovaní za svoje rozhodnutia na sociálnych sieťach.

Šikane mestských poslancov v Košiciach sa v reportáži v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Ondrej Behún:

„Zaznamenali aj slovné útoky na facebookových statusoch. Niektorí mi dokonca povedali, že to vnímajú aj ako akúsi šikanu,“ hovorí viceprimátorka.

„Tajné hlasovanie nemôžeme devalvovať, potom môžeme o všetkom hlasovať tajne, lebo asi majú niektorí poslanci problém niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia,“ myslí si poslanec MsZ Košice Róbert Schwarcz.

Zodpovednosť politikov

„Politik má mať zodpovednosť, vedieť sa postaviť a povedať si svoj názor. Ale, bohužiaľ, v meste je už niekoľko rokov ten nešvár a neviem, či je to vôbec niekde inde na Slovensku, že poslancov ešte predtým mnohokrát šikanujú na sociálnych sieťach,“ uviedla poslankyňa MsZ Košice Lenka Kovačevičová.

„Volič si zaslúži vedieť, kto a ako hlasuje. Na druhej strane by však volič nemal v podstate vyhrážať sa a na internete šikanovať poslancov,“ skonštatoval poslanec MsZ Košice Michal Djordjevič.

Podľa politológa síce majú poslanci právo odhlasovať si tajné hlasovanie, pripomína však transparentnosť samosprávy.

„Pokiaľ sa rozhoduje o takých vážnych veciach, ako sú miestne poplatky, alebo zvyšovanie miestnych daní a poplatkov, respektíve o niektorých nepopulárnych opatreniach, tak práve toto by malo byť najviac transparentné. Skôr by sa mali snažiť informovať, vysvetľovať, argumentovať,“ upozorňuje politológ, FF UNIPO Michal Cirner.

V troch najväčších slovenských mestách tajné hlasovanie okrem Košíc počas tohto volebného obdobia v podobných prípadoch nevyužili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny