Na hlavný obsah

Legendu brazílskeho futbalu Pelého si uctili v Riu de Janeiro. Prečítali aj posolstvo pápeža Františka

Pelé zomrel vo veku 83 na rakovinu hrubého čreva.

Legendu brazílskeho futbalu Pelého si uctili v Riu de Janeiro. Prečítali aj posolstvo pápeža Františka
Socha Krista v Riu v drese brazílskej futbalovej legendy. Foto: SITA/AP

V Brazílii si uctili pamiatku trojnásobného majstra sveta vo futbale Pelého. Stalo sa tak pri príležitosti výročia jeho smrti. Jeden z najlepších svetových futbalistov zomrel pred rokom 29. decembra vo veku 83 rokov na rakovinu hrubého čreva.

Počas ceremónie a za hudby orchestra bola na sochu Krista spasiteľa v Riu de Janeiro premietaná projekcia dresu brazílskeho národného tímu s číslom 10 a menom Pelé. Prečítali aj posolstvo pápeža Františka.

Pe“Edson Arantes do Nascimento, ktorý sa svetovo preslávil ako Pelé, bol nepochybne športovcom, ktorý vo svojom živote prejavil všetky pozitívne vlastnosti športovca. Spomienka na kráľa futbalu zostáva nezmazateľná v mysliach mnohých. Povzbudzuje nové generácie, aby sa na šport pozerali ako na prostriedok na posilnenie zväzkov jednoty medzi nami,“ zaznelo v posolstve

Ďalšie náboženské obrady sa konali v Pelého múzeu v Santose a v meste Tres Coracoes, kde sa Pelé v roku 1940 narodil. Futbalový klub Santos vzdal hold svojmu bývalému hráčovi na štadióne Vila Belmiro, kde Edson Cholbi do Nascimento, jeden z Pelého synov, vypustil do neba zo stredového kruhu 10 bielych balónov.

FIFA tiež vzdala hold Brazílčanovej pamiatke zverejnením videa s jeho akciami a názvom „Pelého odkaz bude žiť navždy.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport