Na hlavný obsah

Opozičný protest pred úradom vlády: Dav vyjadril nevoľu s rušením špeciálnej prokuratúry

Z pódia sa im prihovorili lídri opozičných strán aj občianski aktivisti.

Opozičný protest pred úradom vlády: Dav vyjadril nevoľu s rušením špeciálnej prokuratúry
Účastníci protestu "Zastavme ich" pred budovou Úradu vlády SR v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

Pred úradom vlády sa vo štvrtok (7. 12.) konal protest proti rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry SR a ďalším krokom kabinetu Roberta Fica (Smer-SD). Dav zhromaždených vyjadril nevôľu s postupom vládnej koalície. Rovnako deklaroval ochotu sa pravidelne na podobných verejných protestoch stretávať.

„Sám som bol prekvapený, s akou brutalitou a rýchlosťou pristúpila táto vláda k demontáži právneho štátu. Inštitúcia si takmer 20 rokov plní svoje poslanie a vláda ju chce zrušiť iba preto, lebo sa vyšetrovania dostali k ľuďom blízkym Smeru,“ povedal na proteste podpredseda parlamentu Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).

Medzi rečníkmi vystúpili lídri opozičných strán, taktiež občianski aktivisti. Protestujúci svoj názor prezentovali transparentmi i pokrikmi „Zastavme ich“, „Nevyhrajú“ či „Nebudeme ticho“, skandovaním takisto vyjadrili podporu prezidentskému kandidátovi Ivanovi Korčokovi.

Situáciu na proteste pre večerné Správy RTVS sledoval redaktor Timotej Pisch:

Slovensko pred chystaným zrušením špeciálnej prokuratúry varovala aj Európska komisia. Brusel tiež vyzval Slovenskú republiku, aby upustila od zmien trestného zákona v zrýchlenom konaní.

„V liste sme požiadali vládu SR, aby nepokračovala v plánovaných zmenách, a to najmä v zrýchlenom konaní a bez diskusie so všetkými zainteresovanými na domácej či európskej úrovni. Komisia je pripravená na ďalšie diskusie,“ povedal hovorca eurokomisára pre spravodlivosť Christian Wigand.

Takto na varovanie eurokomisie reagoval predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD):

Pozrite si fotogalériu z protestnej akcie spred úradu vlády:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko