Na hlavný obsah

Mediálny výbor odhlasoval zníženie financií pre RTVS. Verejnoprávna inštitúcia príde o desiatky miliónov eur

Riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj hovorí, že to negatívne zasiahne do vysielania.

Mediálny výbor odhlasoval zníženie financií pre RTVS. Verejnoprávna inštitúcia príde o desiatky miliónov eur
Na ilustračnej snímke budova Slovenského rozhlasu a pohľad na výškový blok areálu Rozhlasu a televízie Slovenska (RVTS) v Mlynskej doline. Foto: TASR,/Dano Veselský. koláž RTVS

Výbor pre kultúru a médiá odhlasoval financovanie RTVS vo výške minimálne 0,12 percenta HDP. Pôvodne to bolo 0,17 percenta HDP. Verejnoprávna inštitúcia teda príde približne o 55 miliónov eur.

Návrh ešte musí definitívne schváliť parlament:

Riaditeľ Rozhlasu a televízie (RTVS) Ľuboš Machaj hovorí, že to negatívne zasiahne do vysielania, ale aj technologického rozvoja spoločnosti.

Financovanie vo výške 0,12 percenta nie je podľa Machaja ani stabilizačné. „Bude to zasahovať do základnej koncepcie nášho vysielania, taktiež aj do technologického a investičného rozvoja. Bude to náročné,“ dodal riaditeľ RTVS.

Uviedol tiež, že zo zákona sú definované dve televízne a štyri rozhlasové programové služby. „Veľmi nerád by som zasahoval do toho, že budeme obmedzovať pôvodnú tvorbu,“ povedal Machaj.

Michelko nesúhlasí

Nesúhlasí predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS), ktorý tvrdí, že rozpočet by mal byť dostatočný na štandardné vysielanie na všetky programové služby.

„Áno, nebude to stačiť na nejaký veľký technický rozvoj, ale zároveň bola extrapolácia, že každý rok sa bude rozpočet navyšovať. Všetci konsolidujeme. Je teda štandardné, že sa krátia rozpočty,“ doplnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko