Na hlavný obsah

Ministerka hospodárstva tvrdí, že staronový šéf ÚRSO Holjenčík nebol jej nominácia. Opozícia výmenu kritizuje

Denisa Saková (Hlas-SD) uviedla, že hľadali niekoho, kto už má s úradom skúsenosti.

Ministerka hospodárstva tvrdí, že staronový šéf ÚRSO Holjenčík nebol jej nominácia. Opozícia výmenu kritizuje
Na snímke zľava Jozef Hajko (KDH) a Denisa Saková (Hlas-SD). Foto: koláž RTVS

Ministerka hospodárstva a podpredsedníčka strany Hlas-SD Denisa Saková v relácii Sobotné dialógy potvrdila, že dôvodom odvolania Andreja Jurisa z funkcie šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) bolo to, že nepočkal na kompenzačné opatrenia, s ktorými chcel rezort prísť do konca roka.

Saková podotkla, že v roku 2024 nikto neuvidí na faktúre vyššie ceny energií. Kritizovala komunikáciu regulačného úradu. „Bolo to nešťastné, o pár dní nás predbehli s cenovými rozhodnutiami. Nechceli sme vystrašiť obyvateľov s vysokými cenníkmi,“ doplnila.

„Snažila som sa Andrejovi Jurisovi ponúknuť dobrovoľný odchod a nesúhlasil. Na základe rozhodnutia vlády sme ho nakoniec z postu odvolali,“ povedala.

Na poste ho vystriedal staronový šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík. Saková uviedla, že to nebola jej nominácia. „Bola to nominácia koaličných strán,“ dodala s tým, že hľadali niekoho, kto už má s úradom skúsenosti. Podľa nej si však Holjenčík zaslúži druhú šancu.

Holjenčík bol predsedom Rady pre reguláciu vykonávajúci pôsobnosť predsedu ÚRSO od mája 2007 do novembra 2012. Následne sa v roku 2012 opätovne stal predsedom ÚRSO a tiež predsedom Regulačnej rady, v ktorých pôsobil do februára 2017.

Opozícii sa výmena nepáči

Podpredseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti Jozef Hajko (KDH) kritizoval minulosť Holjenčíka, keď už na čele ÚRSO bol. Mal podľa neho problémy s dotáciami pre firmy, ktoré produkovali elektrinu z obnoviteľných zdrojov.

„Nominácia šéfa ÚRSO je vždy politická. Keby sme boli vo vláde, urobíme to ináč. Nechajme však priestor Holjenčíkovi, ako sa bude správať,“ uviedol Hajko.

Opozícia kompenzačné opatrenia kritizuje a taktiež sa jej nepáči aj výmena na poste šéfa Úrade pre reguláciu sieťových odvetví.

„ÚRSO je nezávislá inštitúcia a vláda pokračuje v krízovom režime. Nezáleží na tom, s akými cenami príde regulačný úrad, vláda ma vyššiu moc a nastavuje ceny sama,“ uviedol Hajko.

Úrad podľa neho nespravil nič nezvyčajné. „Má povinnosť v určitých termínoch zverejňovať maximálne ceny,“ dodal Hajko.

„ÚRSO mal kompetenciu konať vo vlastnej réžii,“ myslí si Hajko. Podľa neho to nie je dôvod na odvolávanie šéfa úradu. „Regulačný úrad skúma ceny na trhu a na základe toho stanoví maximálnu cenu,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika