Na hlavný obsah

Na nelegálnu zubnú ambulanciu v Bratislave môžu byť úrady prikrátke

Ak lekár nemá licenciu, nedá sa mu odobrať, hovorí odborník.

Na nelegálnu zubnú ambulanciu v Bratislave môžu byť úrady prikrátke
Nelegálna zubná ambulancia v Bratislave. Foto: RTVS

Nelegálnou zubnou ambulanciou, ktorú odhalili Reportéri RTVS, sa zaoberajú úrady. No zdá sa, že na zubárov bez povolení môžu byť prikrátke. Proti nelegálnej zubnej ambulancii v rodinnom dome na ulici Pri Suchom mlyne v Bratislave začali správne konanie hygienici. Môžu im udeliť pokutu do 20-tisíc eur.

„Tunajší úrad nevydal žiadne rozhodnutie k uvedeniu do prevádzky, z toho dôvodu ho nie je možné ani zakázať alebo uzatvoriť,“ vysvetlila hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava Katarína Nosálová.

„V kraji je veľa poskytovateľov a dopátrať sa, či niekto má, nemá povolenie. Ale ak sa niekto rozhodne, že si otvorí ambulanciu v garáži, pokiaľ nám to nikto nepovie, nemáme na základe čoho konať,“ priblížila hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman Habancová.

Podľa prezidenta Slovenskej komory zubných lekárov Igora Moravčíka by si to pacienti mali všímať a zároveň nahlasovať. „Často je príčinou to, že vidia nižšiu cenu, ale treba si uvedomiť, že o takýchto kvázi lekároch úrady nevedia,“ uviedol.

Nelegálnej zubnej ambulancii sa v Správach RTVS venovala redaktorka Eva Benčatová:

Ak nemá licenciu, ťažko ho riešiť

Bratislavský samosprávny kraj, ktorý vykonal dozor po šiestich dňoch od nášho oznámenia, nepovolenej ambulancii môže vyrúbiť pokutu viac ako 33-tisíc eur.

„Na vstupnej bráne, ktorá bola uzamknutá, sa nenachádzal žiadny zvonček. A ani v okolí sa nenachádzala žiadna osoba, ktorá by mohla zamestnancom BSK poskytnúť akékoľvek bližšie informácie,“ povedala Forman Habancová.

„Ak sa bavíme o falošnom zubárovi, ktorý nemá licenciu, tak mu ju nemôžu ani zobrať. Tam ho veľmi ťažko bude riešiť vyšší územný celok alebo úrad pre dohľad,“ zdôraznil hlavný odborník rezortu zdravotníctva pre čeľustnú ortopédiu Andrej Thurzo.

Zástupca predsedníčky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Michal Palkovič
uviedol, že úrad vykonáva dohľad u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí majú povolenia a nachádzajú sa v systéme. Po posúdení postupujeme podnet príslušnej organizácii,“ uviedol.

Podľa Moravčíka by si to vyžadovalo lepšiu spoluprácu s vyšším územným celkom a nastavenie správneho mechanizmu, aby bola komora zubárov včas informovaná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko