Na hlavný obsah

Na Pražskom hrade sa rozlúčili s Karlom Schwarzenbergom. Na jeho želanie zazneli česká aj slovenská hymna

Prišli šľachtické rody aj politici.

Na Pražskom hrade sa rozlúčili s Karlom Schwarzenbergom. Na jeho želanie zazneli česká aj slovenská hymna
Pohreb Karla Schwarzenberga. Foto: TASR/AP

Česko sa rozlúčilo s kniežaťom Karlom Schwarzenbergom – bývalým ministrom zahraničných vecí, senátorom a poslancom. Pohreb so štátnymi poctami sa konal v Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade.

Prišli šľachtické rody aj politici. Na jeho želanie zazneli česká aj slovenská hymna. Karel Schwarzenberg zomrel 12. novembra vo veku 85 rokov. Posledné úpravy pred smútočným obradom boli skryté pred davom zvedavých návštevníkov.

Chrám sv. Víta sa v sobotu (9. 12.) otvoril len pozvaným hosťom. Krátko po desiatej hodine prišli šľachtické rodiny, blízki priatelia i zamestnanci rodu Schwarzenebergovcov.

Poslednej rozlúčke sa venovala redaktorka Katarína Vítková v Správach RTVS:

„Môj otec slúžil počas vojny v Čimeliciach u Schwarzenbergovcov ako vedúci záhradníctva. On sám chodieval do Čimelíc do nášho kostola na omšu, alebo keď som tam mala koncerty,“ spomínala dcéra záhradníka Schwarzenbergovcov z Čimelíc Jaroslava Valová.

„Myslím si, že odchádza posledný mohykán veľkých reálnych čias, kedy politici a služobníci patrili k sebe,“ povedal bývalý minister kultúry Ladislav Snopko.

Krátko predpoludním do chrámu prišla najbližšia rodina sprevádzaná prezidentami republík, ktoré kedysi tvorili jednu – Petrom Pavlom a Zuzanou Čaputovou.

Zádušnú omšu pretkali štátne pocty. Rakvu prikrytú rodovou vlajkou doplnili Rády bieleho leva a zlatého rúna. Obrad celebroval pražský arcibiskup Jan Graubner, kázeň mal kňaz a filozof Tomáš Halík.

Verejnosť mala možnosť sledovať zádušnú omšu na veľkoplošnej obrazovke. Reqiuem od Mozarta, gregoriánsky chorál či koleda Narodil sa Kristus Pán – skladby na zádušnú omšu si knieža vybral osobne. Smútočný príhovor zaznel od prezidenta Pavla.

„Odišiel človek, ktorý miloval život a svoju krajinu, človek veľkorysý, láskavý a múdry. V nadčasovom vnímaní dejín dokázal rozlíšiť dobro od zla. Budeme s úctou spomínať,“ povedal český prezident.

Vnímal Slovensko ako časť domova

„Pre mňa bolo dojímavým momentom aj to, že na jeho prianie zazneli hymny Česka i Slovenska. Vnímal Slovensko ako časť svojho domova,“ uviedla prezidentka Čaputová.

Na záver obradu zaznelo 34 úderov najväčšieho svätovítskeho zvonu Zikmund – na znak každého roku od Nežnej revolúcie, ktorý republika prežíva v slobode.

Súkromné rozlúčenie v kruhu rodiny pokračovalo na zámku Orlík. Tam už Karel Schwarzenberg odpočíva v rodinnej hrobke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet