Na hlavný obsah

Na východe Slovenska začali s búraním domov po zemetrasení

V obci Baškovce zbúrajú tri domy.

Na východe Slovenska začali s búraním domov po zemetrasení
Lucia Kuzmová sleduje búranie svojho domu, ktorý zničilo zemetrasenie. Foto: RTVS

Začali s búraním prvého domu poškodeného zemetrasením. V obci Baškovce v Humenskom okrese tak so zemou musia zrovnať tri domy. Zemetrasenie z 9. októbra poškodilo na východnom Slovensku stovky domov a bolo najsilnejšie od roku 1930.

„Je to veľmi ťažké, mali ste dom a z minúty na minútu nemáte nič. Nielen pre nás, ale aj deti. Mali tu súkromie, behali vonku a teraz zrazu bum a sú v trojizbovom byte. Nedá sa to opísať, kto to nezažil, nepochopí to,“ uviedla majiteľka búraného domu Lucia Kuzmová.

Dom z roku 1999, ktorý v obci búrajú ako prvý, si rodina kúpila pred piatimi rokmi na hypotéku. Postupne ho najmä svojpomocne opravovali.

„Z poistky sa vyplatila hypotéka a ešte nám ostalo, ale z toho dom nepostavíme,“ dodala majiteľka.

Práce na búraní tohto domu trvajú odhadom týždeň. „Je v štádiu triedenia odpadu, to najhoršie máme za sebou. Je to dosť náročné, lebo je tam veľa železa, dreva, krovu. Myslím, že z najhoršieho sme vonku. Nie je to tak ako si niekto možno myslí, zhadzovanie sa musí zabezpečiť,“ vysvetlil člen búracej skupiny Marek Hvišč.

Búraniu domov po zemetrasení sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Katarína Zakuťanská:

„Po tom dome prakticky zostane zelená lúka. Rodina si bude môcť v jari začať budovať, keď bude mať dokumentáciu, svoj dom,“ uviedol starosta obce Baškovce Pavol Tamáš.

Obec vybrala najnižšiu cenovú ponuku

Obec oslovila na búranie tri firmy, vybrali tú s najnižšou cenovou ponukou. „Vedeli nastúpiť ihneď. Lebo prešli dva mesiace od zemetrasenia a tento dom tu za nami ohrozoval susedov,“ povedal starosta.

„Sme pol metra od suseda. Môžem vyzdvihnúť a pochváliť ako s nami spolupracuje. Klobúk dole pred takýmito ľuďmi,“ dodal Hvišč.

„Bola ponuka na 97-tisíc, potom by mala byť vystavená finálna faktúra, ktorú bude obec verifikovať na okresný úrad, na pána prednostu. Pán prednosta ju bude verifikovať na ministerstvo vnútra, kde by mala vláda odsúhlasiť a peniaze by mali prísť čo najskôr tejto firme, mali by to mať vyplatené v januári,“ upresnil starosta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny