Na hlavný obsah

Najlepšou hráčkou európskeho šampionátu v šachu sa stala osemročná Britka

Hra sa venuje tri roky.

Osemročná Britka bola cez víkend vyhlásená za najlepšiu hráčku na šampionáte v bleskovom šachu v Záhrebe. Bodhana Sivanandanová, ktorá začala hrať šachy pred tromi rokov, na turnaji remizovala s dvojnásobným majstrom Rumunska Vladislavom Nevednichym.

V konkurencii 555 hráčov skončila na 73. miest. Odborníci z šachového prostredia o dievčatku z predmestia Londýna hovoria ako o šachovom fenoméne, napísal dnes denník The Guardian.

„Šachy začala hrať náhodou. Zaujímalo ju to, tak som ju začal vodiť do Anglickej šachovej federácie a k ľuďom v Anglicku, ktorí hrajú šachy. Sú veľmi priateľskí a veľmi ju podporujú, „povedal o malej hráčke jej otec Sivanandan Velayutham. Prvýkrát figúrky na šachovnici postavila v piatich rokoch v čase pandémie koronaviru.

Predseda Anglickej šachovej federácie Dominic Lawson magazínu Times povedal, že výkon Sivanandanovej bol „absolútne výnimočný, ale nie prekvapujúci, pretože je fenomén. Pre osemročné dieťa je to mimoriadny výsledok, ktorý sme v tejto krajine ešte nezažili. Má pozoruhodne vyspelý štýl hry, je strategická a trpezlivá. „

Na turnaji v Záhrebe dievčina v rapid šachu získala hodnotenie Elo 2056, čo je veľmi dobré, ale ostatných šachistov zaujala najmä svojím výkonom v bleskovom šachu, ktorý je ešte svižnejší.

Mohla získať aj druhú cenu

Mohla získať aj cenu pre najlepšieho hráča turnaja do 12 rokov, no platilo pravidlo jednej trofeje na hráča a Sivanandanová si vybrala cenu pre ženy. Jej celkový turnajový výkon 2316 bol na úrovni ženského veľmajstra.

Malá šachistka má ambície stať sa veľmajsterkou, najmladšou anglickou olympijskou víťazkou a napokon získať titul majsterky sveta. Tento rok v lete si v Downing Street zahrala partiu s britským premiérom Rishim Sunakom krátko predtým, ako oznámil investíciu milión libier do šachov s cieľom zvýšiť počet anglických veľmajstrov.

Na šampionáte v Záhrebe český veľmajster David Navara obhájil titul majstra Európy v bleskovom šachu. Zvíťazil z pozície štvrtého nasadeného hráča a nadviazal na triumfy z rokov 2014 a 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet