Na hlavný obsah

Populárna spoločenská hra slávi 75 rokov. Jej nadšenci po celom svete zakladajú kluby a organizujú turnaje

Scrabblu sa predalo 150 miliónov kusov.

Populárna spoločenská hra slávi 75 rokov. Jej nadšenci po celom svete zakladajú kluby a organizujú turnaje
Scrabble sa začal predávať pred 75 rokmi. Foto: Pexels

Stolná hra Scrabble, ktorá sa začala v Spojených štátoch predávať 16. decembra 1948, dnes baví malých aj veľkých na celom svete. Má svoje kluby a organizujú sa v nej rôzne turnaje. Dielu architekta Alfreda Moshera Buttsa však trvalo vyše desať rokov, kým sa prvotná myšlienka pretavila do hry, ktorej sa za trištvrte storočia predalo viac ako 150 miliónov exemplárov.

Dnes Scrabble patrí spolu s Monopolmi k základnej výbave väčšiny domácností v USA – a nielen tam.

Pri zrode hry stál architektov vyhadzov z práce počas veľkej hospodárskej krízy. Butts bol milovníkom hier, napríklad kocky ale nemal rád, pretože to bolo o šťastí. Šachy zase boli podľa neho náročné pre obyčajného človeka. A tak vymyslel hru s písmenkami, pri ktorej sa musí premýšľať. Svoju úlohu však hrá aj náhoda.

Prvá verzia sa volala Lexico a hráči v nej získavali počet bodov úmerne s dĺžkou a zložitosťou nimi vytvoreného slova. Hrala sa ešte bez hernej dosky. Bodovanie písmen založil Butts na frekvencii ich výskytu v bežnom texte, napríklad aj v denníku The New York Times.

Alfred Mosher Butts požiadal o patent – avšak neúspešne – a svoj nápad tiež ponúkol viacerým výrobcom hier, ktorí ho však odmietli. Nadšený vynálezca a hráč sa nedal odradiť, a tak hru vyrábal sám.

Na konci 30. rokov k písmenkám pridal aj hraciu dosku, na ktorej sa slová spájali na princípe krížovky. Z Lexica sa stal Criss-Cross a neskôr Criss-Cross Words, ktorý sa ale stále nemohol uchytiť na trhu a Butts sa na čas vrátil k svojej profesii architekta.

Scrabble sprvu nebol úspešný

Nakoniec to ale Buttsovi nedalo a obrátil sa na svojho priateľa Jamesa Brunota, vášnivého hráča hier z jeho dielne, ktorý nakoniec hru začal vyrábať. Trochu ju zjednodušil a v polovici decembra 1948 sa hra Scrabble, ako ju Brunot pomenoval, objavila na trhu.

Scrabblu sa ale ani potom nedarilo presadiť na trhu, za prvý rok sa predalo len 2,5-tisíca kusov. Legenda hovorí, že zlom prišiel v roku 1952, keď si ju na dovolenke zahral Jack Straus, riaditeľ obchodného reťazca Macy’s.

O rok neskôr už sa Scrabble objavil v regáloch jedného z najväčších amerických maloobchodných predajcov. Brunot ale nebol schopný uspokojiť dopyt, a tak predal licenciu hračkárskej firme Selchow and Righter, ktorá hru pôvodne odmietla.

V roku 1954 už sa predali štyri milióny exemplárov Scrabblu, ktorý sa neskôr dočkal aj mnohých národných verzií vrátane českej (v roku 1994). Práva na výrobu sa počas rokov postupne presúvali od firmy k firme, dnes ju pre USA a Kanadu vlastní gigant Hasbro, pre zvyšok sveta jeho veľký konkurent Mattel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet