Na hlavný obsah

Neevidované tržby či falošné pokladničné bloky. Finančná správa odhalila mnoho podvodov, pomôcť môžu aj spotrebitelia

Ľudia čoraz viac nakupujú online.

Neevidované tržby či falošné pokladničné bloky. Finančná správa odhalila mnoho podvodov, pomôcť môžu aj spotrebitelia
Na snímke aplikácia an overovanie dokladov. Foto: RTVS

Ľudia môžu pomáhať pri odhaľovaní podnikania načierno. Finančná správa spustila aplikáciu ePeňaženka, v ktorej si môžu zákazníci overovať pravosť pokladničných bločkov. Ak sa zaregistrujú, v ponuke majú viac možností.

V máji tohto roka sa podarilo Finančnej správe odhaliť podvody v známej sieti reštaurácií v Nitrianskom kraji. Vydávali falošné pokladničné bloky, takýchto prípadov je na Slovensku oveľa viac.

Finančná správa za desať mesiacov tohto roka preverila viac ako 5-tisíc pokladníc. Zákon porušila takmer polovica z nich. Najčastejšie išlo práve o neevidovanie tržby a vydávanie falošných pokladničných blokov. Aplikácia ePeňaženka môže takéto podvody znížiť.

O podvodoch obchodníkov zisťovala viac v relácii Správy RTVS redaktorka Karolína Janičíková:

„Tá aplikácia, keďže sa rozšíri medzi užívateľov a medzi spotrebiteľov, napomôže tomu, aby sme eliminovali vydávanie falošných dokladov. Aby sme motivovali verejnosť k tomu, aby si doklady pýtala,“ ozrejmil prezident Finančnej správy SR Jíří Žežulka.

Po naskenovaní QR kódu sa zákazníkovi následne zobrazia informácie, ktoré vidí aj na fyzickom bloku a zistí tak, či je pravý. Ak je falošný, môže doklad okamžite odoslať na finančnú správu.

„Medzi podnikateľmi sú aj takí, ktorí nie všetko priznávajú a tí poctiví majú v tejto forme nekalú konkurenciu. Veríme, že kontroly zo strany finančnej správy budú naozaj smerovať na práve týchto nepoctivých podnikateľov,“ priblížil predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov Daniel Krakovský.

Ukladanie blokov je dobrovoľné

Keď sa zákazník do aplikácie zaregistruje, môže si pokladničné bloky ukladať a použiť ich napríklad pri reklamácii.

„Túto možnosť reklamácie sme samozrejme konzultovali s jednotlivými zástupcami spotrebiteľov, ktorí s tým súhlasia. Oni sami sa stretávajú s tým, že po roku a pol jednotlivé tlačiarne, ktoré máte v rámci tlačenia pokladničných dokladov, vyblednú,“ uviedol generálny riaditeľ sekcie informatiky Finančnej správy Pavol Škápik.

Aplikácia podľa právnika od používateľa nežiada žiadne špecifické osobné údaje. Ukladanie blokov je na dobrovoľnej báze a hlásenia o falošných sú anonymné.

„Aplikácia nebude skenovať celý obsah bločku, štát nebude kontrolovať kto a čo nakupuje,“ dodal advokát Igor Ribár. Finančná správa avizovala, že chce používateľské rozhranie aplikácie do budúcna postupne rozširovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika