Na hlavný obsah

Ocenenie osobnosť roka získala Taylor Swiftová. Jej popularitu prirovnávajú k Beatles

Texty piesní si píše sama, predala stovky miliónov hudobných nosičov.

Ocenenie osobnosť roka získala Taylor Swiftová. Jej popularitu prirovnávajú k Beatles
Na snímke Taylor Swiftová. Foto: TASR/AP

Americká speváčka a textárka Taylor Swiftová (33), ktorú v stredu (6. 12.) americký časopis Time vyhlásil osobnosťou roka, je jednou z najvplyvnejších kultúrnych osobností 21. storočia.

Médiá o nej píšu ako o najväčšej popovej hviezde dnešného sveta a jej popularitu porovnávajú s legendárnymi Beatles. Počas svojej 20-ročnej hudobnej kariéry vystriedala celú škálu žánrov, od romantickej country cez razantný elektronický pop až po výlety do indie-folku.

Podľa hudobných kritikov je predovšetkým veľmi dobrou rozprávačkou príbehov, svoje texty si píše sama. Celosvetovo už predala viac ako 200 miliónov hudobných nosičov a jej čisté imanie odhadla agentúra Bloomberg tento rok v októbri na 1,1 miliardy dolárov, čo je vyše jednej miliardy eur.

Swiftová je tak komerčne najúspešnejšou hudobníčkou dvadsiatych rokov 21. storočia. Doteraz vydala desať štúdiových albumov, za ktoré dostala celkovo dvanásť prestížnych cien Grammy.

Dcéra burzového makléra Scotta Swifta, spoločníka investičnej banky Merill (predtým Merrill-Lynch), sa narodila 13. decembra 1989 v americkej Pensylvánii. Profesionálne spievať začala už v štrnástich ako country speváčka.

Prvý album vydala v šestnástich, ďalšie dva, Fearless a Speak Now, nasledovali v rokoch 2008 a 2010. Na treťom albume už zneli aj rockové vplyvy. Na ďalšom titule s názvom Red z roku 2012 Taylor experimentovala s prvkami elektroniky.

Na albume s názvom 1989 z roku 2014 už definitívne opustila country music. A jej ďalšia platňa Reputation z roku 2017 obsahuje prvky hip-hopu.

Viaže sa k nej aj predposledné turné tejto speváčky z roku 2018, ktoré malo najväčší zárobok v americkej histórii. Odvtedy Swiftová vydala tri ďalšie štúdiové albumy, Lover v roku 2019, Folklore a Evermore v roku 2020.

V ďalšom koncertovaní jej načas zabránila pandémia covidu-19. Ďalšie turné s názvom Eras Tour tak Swiftová ohlásila vlani na jeseň.

Seizmická aktivita na jej koncertoch

Vypredané koncerty Swiftovej v Seattli tento rok v júli podľa médií vyvolali seizmickú aktivitu zodpovedajúcu zemetraseniu o sile 2,3 stupňa. Tieto koncerty na konci americkej časti turné Eras Tour sa odohrali pred celkovo 144 000 fanúšikmi počas dvoch večerov.

„Seattle, to bol naozaj jeden z mojich najobľúbenejších víkendov vôbec. Ďakujem za všetko. Za všetko to fandenie, krik, skákanie, tanec, spievanie z plných pľúc,“ uviedla Swiftová na Instagrame po oboch vystúpeniach.

Politicky sa Swiftová vyjadruje len sporadicky. V roku 2018 podporila kandidátov do Kongresu za Demokratickú stranu v štáte Tennessee. Prostredníctvom svojich sociálnych sietí tiež apelovala, aby sa mladí ľudia v Amerike zaregistrovali k prezidentským voľbám, ktoré USA čakajú budúci rok.

Vyskúšala si aj úlohu herečky, napríklad v kriminálnej dráme Amsterdam z minulého roka. Venuje sa tiež charite. Na tohtoročnom septembrovom udeľovaní cien MTV premenila Swiftová deväť z celkovo jedenástich nominácií.

V polovici tohtoročného októbra predstavila film o svojom aktuálnom turné Eras Tour, ktorý sa stal najzárobkovejším hudobným filmom všetkých čias. Snímka nazvaná Taylor Swift: The Eras Tour zarobil len počas troch týždňov od premiéry v kinách po celom svete 200 miliónov dolárov (4,5 miliardy Kč).

Oceňuje ho aj odborná kritika, predovšetkým za réžiu, energiu a Swiftovej javiskovú prezentáciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet