Na hlavný obsah

Ochranári sa boja, že zmeny v Trestnom zákone umožnia loviť chránené živočíchy vo veľkom

Taraba pripustil zmeny v spoločenskej hodnote zvierat.

Ochranári sa boja, že zmeny v Trestnom zákone umožnia loviť chránené živočíchy vo veľkom
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Plánované zmeny v Trestnom zákone ovplyvnia aj trestné činy proti životnému prostrediu. Podľa pripravovanej novely o trestný čin pôjde vtedy, keď bude škoda väčšia ako 35-tisíc eur.

Dosluhujúci šéf inšpekcie životného prostredia (SIŽP) upozornil, že pri porušovaní ochrany rastlín a živočíchov sa hranica pri trestnom čine posunie z 2 660 eur na 35-tisíc eur.

Čo znamená, že ak niekto uloví vlka, ktorého spoločenská hodnota je tritisíc eur, tak stále nepôjde o trestný čin, aj keď ich ulovil desať.

Ochrane prírody sa v Správach :24 venovala redaktorka RTVS Jozefína Ilavská:

„V zmysle návrhu novely zákona je na spáchanie trestného činu porušovania ochrany rastlín a živočíchov nutné pre vyvodenie trestnej zodpovednosti uskutočniť konanie vo väčšom rozsahu. A to je v zmysle tej navrhovanej novely suma prevyšujúca 35-tisíc eur,“ uviedol expert na trestné právo Tomáš Strémy.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) upozorňuje, že Trestný zákon nehovorí o hodnote zvierat. Uvádza ich vyhláška rezortu životného prostredia, ktorá sa teraz nemení.

„Je to typické hoaxerstvo vedenia inšpekcie. To, čo sa jedine deje, my zohľadňujeme 150-percentný nárast inflácie oproti roku 2005, keď vznikal Trestný zákon,“ hovorí Taraba.

Spoločenská hodnota zvierat

Ochranári sa obávajú, že prekvalifikovanie trestného činu na priestupok umožní loviť chránené živočíchy vo väčšom. „Suma pokút, ktorú nám v súčasnosti umožňuje zákon o ochrane prírody uložiť, je takisto značne neprimeraná,“ priblížil šéf SIŽP Ján Jenčo.

Slovenská poľovnícka komora (SPK) zdôrazňuje, že poľovníci si uvedomujú hodnotu chránených živočíchov.

Taraba pripustil, že spoločenské hodnoty zvierat nie sú adekvátne nastavené. Upozorňuje napríklad na medveďa, ktorého spoločenská hodnota je päťtisíc eur. Potvrdil, že hodnotu niektorých živočíchov plánujú prehodnotiť.

„Európska komisia nás vyslovene vyzvala, aby sme veľmi účinným spôsobom zakročili proti medveďom, ktoré sú v intravilánoch miest, obcí. Žiadna únia nepreferuje to, aby sa naši občania cítili v ohrození,“ uzavrel hovorca SPK Alojz Kaššák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko