Na hlavný obsah

Orbán dostal od Zelenského pozvánku do Kyjeva, od začiatku vojny na Ukrajine ešte nebol

Vzťahy sú medzi krajinami dlhodobo napäté.

Orbán dostal od Zelenského pozvánku do Kyjeva, od začiatku vojny na Ukrajine ešte nebol
Maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP, Koláž RTVS

Maďarský premiér Viktor Orbán dostal od ukrajinského prezidenta pozvánku do Kyjeva. Kedy by sa návšteva mohla uskutočniť, zatiaľ nie je známe. Orbán od začiatku ruskej agresie u Volodymyra Zelenského ešte nebol.

Dlhodobo napäté vzťahy na linke Kyjev-Budapešť súvisia jednak s obmedzovaním práv maďarskej menšiny v Zakarpatsku, ale aj s tým, že Maďarsko sa dištancuje od dodávok zbraní na Ukrajinu. Nesúhlasí ani so začatím prístupových rokovaní s Európskou úniou, ani so schvaľovaním vysokej finančnej podpory Únie pre Ukrajinu.

Možnej návšteve maďarského premiéra na Ukrajine sa v reportáži v Správach :24 venoval spravodajca RTVS v Budapešti Gregor Martin Papucsek:

Orbán sa so Zelenským už stretol v Bruseli na širších rokovaniach, naposledy sa krátko zišli na inaugurácii nového argentínskeho prezidenta v Buenos Aires, a tam odznelo po prvýkrát pozvanie do Kyjeva neoficiálne.

Cez vianočné sviatky maďarské ako senzáciu servírovali vyhlásenie zástupcu vedúceho ukrajinského prezidentského úradu. Podľa neho už odoslali pozvánku oficiálne. Začali sa už rozoberať možné témy ukrajinsko-maďarského samitu. Z Budapešti totiž už skôr odišiel odkaz, že rokovať má význam iba vtedy, keď to prinesie výsledky.

Premiér Orbán v jednom zo série sviatočných rozhovorov pre provládne médiá však opätovne naznačil: na februárovom samite Únie očakáva, že na jeho hlavu v otázke Ukrajiny udrú „sírové blesky“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet