Na hlavný obsah

P. Pellegrini by si mal premyslieť, či chce stáť na strane rušenia ÚŠP, lebo nakoniec nebude prezidentom, odkázal R. Sulík

L. Kamenický vníma opozičné protesty ako frustráciu.

P. Pellegrini by si mal premyslieť, či chce stáť na strane rušenia ÚŠP, lebo nakoniec nebude prezidentom, odkázal R. Sulík
Na snímke zľava predseda SaS a poslanec Richard Sulík a minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Foto: RTVS

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) by si mal veľmi dobre premyslieť, či chce stáť na strane „hulvátskeho postupu“, lebo nakoniec nebude prezidentom. Líder SaS a poslanec Richard Sulík to odkázal predsedovi Hlasu v relácii RTVS O 5 minút 12. Pod „hulvátskym postupom“ myslel rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v skrátenom legislatívnom konaní.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) protesty opozície vníma ako frustráciu z výsledku volieb. „Vykrikujú, že treba zavrieť Roberta Fica (Smer-SD). Ja sa pýtam za čo? Samotné súdy hovoria o pochybeniach v jeho prípadoch. Fico nebol za nič odsúdený a považujem to za absurdné,“ vyjadril sa Kamenický.

Kamenický skonštatoval, že pri ÚŠP boli „obrovské pochybenia“. Odkazoval pri tom na rozhodnutia Ústavného súdu k prípadom, v ktorých konštatoval porušenia základné práva osôb, pričom na tieto prípady dozeral práve ÚŠP. Za stranu Smer konštatoval, že Daniel Lipšic „nemôže byť na čele ÚŠP“.

Vládna koalícia chcela odchod špeciálneho prokurátora Lipšica, komunikovala to aj pred voľbami. Sulík kritizoval, že jeho ponuku na odstúpenie nevzala.

„Chceli ste vymeniť Lipšica – ten vám ponúkol, že odstúpi. A vy teraz idete spraviť to, že pre dve desiatky prípadov idete zrušiť inštitúciu, ktorá má tisíc živých prípadov. A nie hocijakých,“ reagoval predseda SaS.

Opozícia pokračuje v obštrukciách

Opozícia plánuje v protestoch pokračovať, rovnako aj v obštrukciách v parlamente. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) v sobotu (16. 12.) opozícii odkázal, že svojím konaním nezvráti rušenie ÚŠP.

„Peter Pellegrini by si mal veľmi dobre premyslieť, či chce stáť na strane takéhoto ‚hulvátskeho‘ postupu, lebo nakoniec nebude prezidentom,“ povedal Sulík.

Predseda liberálov by bol ochotný o ÚŠP diskutovať, keby koalícia „predložila do medzirezortného pripomienkového konania nejaký rozumný ucelený návrh“, ktorým by nebolo zrušenie prokuratúry, ale vylepšenie jej fungovania. Priblížil, že v Nitre majú protestujúci jediný cieľ, a to stiahnutie návrhu o rušení ÚŠP

Kamenický nevie, kedy sa napokon k novele trestného zákona či zákona roka, štátnemu rozpočtu na rok 2024, v parlamente dostanú. Rozpočet by mal nasledovať po kompetenčnom zákone, ktorý sa okrem iného týka vzniku nového ministerstva športu a cestovného ruchu.

„Je to na predstaviteľoch opozície, že čo budú robiť, ale my rozpočet potrebujeme do konca roka schváliť. Urobíme všetko pre to, čo sa týka aj procedúr v parlamente, aby sme ho schválili. Nesúhlasím s tým, čo hovoril pán Sulík, že ‚poďme do rozpočtového provizória‘,“ povedal minister Kamenický.

Pozrite si reportáž, ktorú do Správ RTVS pripravila redaktorka Barbora Bodáková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko