Na hlavný obsah

Rusko rozpútalo na Ukrajine rozsiahly vzdušný útok. Úrady hlásia dvojciferný počet obetí

Armáda sa zamerala na sociálnu a kriticky dôležitú infraštruktúru.

Rusko rozpútalo na Ukrajine rozsiahly vzdušný útok. Úrady hlásia dvojciferný počet obetí
Poškodené bytové domy po ruskom útoku v Odese. Foto: TASR/AP

Rusko v piatok (29. 12.) ráno podniklo ďalší rozsiahly vzdušný útok na Ukrajinu. Úrady informujú o niekoľkých mŕtvych a viacerých zranených v rôznych mestách. Explózie sa ozývali z Kyjeva, Charkova, Dnipra, Ľvova i z Odeskej oblasti.

Na mnohých miestach musela zasahovať protivzdušná obrana. Rusko zaútočilo na Ukrajinu všetkými prostriedkami: dronmi, balistickými strelami s plochou dráhou letu aj hypersonickými strelami, povedal podľa serveru Ukrajinska pravda hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnať. Moskva sa zatiaľ nevyjadrila.

Počet obetí rozsiahleho ruského vzdušného útoku na Ukrajinu vzrástol na 19, desiatky ďalších civilistov utrpeli zranenia. S odvolaním sa na ukrajinské úrady to napísal server RBK-Ukrajina.

„Nepriateľ vykonal masívny úder rôznymi prostriedkami vzdušného napadnutia. V skutočnosti letelo všetko, akurát Kalibre neboli,“ uviedol Ihnať v televíznom vysielaní s odvolaním sa na ruské strely.

Okrem toho Rusi podľa neho použili hypersonické strely Kinžal, strely balistické aj tie s plochou drahou letu, protilietadlové strely S-300 upravené k útokom na pozemné ciele aj útočné bezpilotné drony Šáhed. Invázna armáda podľa Ihnaťa vypustila na Ukrajinu najprv drony a potom strely rôznych typov.

Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj na telegrame oznámil, že Rusi vyslali na Ukrajinu celkovo 158 zbraní útočiacich zo vzduchu – okrem rôznych typov striel tiež útočné drony. Protivzdušná obrana podľa neho zlikvidovala 27 bezpilotných lietadiel a 87 riadených striel. „Napadnuté boli objekty kritickej infraštruktúry, priemyselné a vojenské objekty. Bohužiaľ, sú mŕtvi a zranení,“ dodal Zalužnyj.

Ukrajinské úrady informujú o obetiach, zranených aj škodách. Niekde sú hlásené škody kvôli pádom trosiek zostrelených rakiet alebo dronov. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal podľa agentúry Reuters uviedol, že invázna armáda sa zamerala na sociálnu a kriticky dôležitú infraštruktúru.

Ukrajina chce na údery teroristov odpovedať

„Pôrodnice, vzdelávacie inštitúcie, nákupné centrum, viacpodlažné a súkromné budovy, komerčné sklady, parkoviská. Kyjev, Ľvov, Odesa, Dnipre, Charkov, Záporoží a ďalšie mestá,“ napísal na telegrame Zelenskyj, podľa ktorého Rusko použilo takmer všetky typy striel, ktoré má. „Na údery teroristov určite odpovedáme,“ dodal prezident.

V Dnepropetrovskej oblasti zomreli štyria ľudia, oznámil šéf tamojšej oblastnej správy Serhij Lysak podľa stanice BBC. „Tragické ráno pre oblasť. Nepriateľ zaútočil na nepriateľa raketami. Predbežne – zranených je asi 7 ľudí. Štyria zahynuli,“ uviedol Lysak na telegrame. V oblastnej metropole Dnipra bola podľa úradov pri ruskom údere poškodená okrem iného pôrodnica a nákupné centrum, kde vypukol požiar.

V Charkove, druhom najväčšom ukrajinskom meste, pri ruskom vzdušnom údere zahynul jeden človek a ďalších osem je zranených, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady. Podľa starostu Ihora Terechova bola pri ruských úderoch poškodená nemocnica, obytné budovy a priemyselné zariadenia.

Šéf Ľvovskej oblasti Maksym Kozyckyj informoval o zásahu obytného domu v Ľvove a neskôr informoval o jednom mŕtvom a troch ranených. Požiar podľa neho vypukol v miestnom lýceu, zrejme kvôli pádu trosiek rakety zostrelenej protivzdušnou obranou.

Z Odesy na juhu Ukrajiny sú podľa Reuters hlásení dvaja mŕtvi a 15 zranených. V Záporoží zahynula jedna žena a ďalších desať ľudí je zranených, píše server RBK-Ukrajina. Pod troskami podľa neho môžu byť ďalší ľudia.

Škody v obytnej štvrti po ruskom útoku v Odese.
Škody v obytnej štvrti po ruskom útoku v Odese.Foto: TASR/AP

V Kyjeve zahynul jeden človek, ďalšie zhruba dve desiatky sú zranené, píše Ukrajinska pravda s odvolaním sa na miestne úrady. Starosta metropoly Vitalij Kličko informoval o poškodení budovy stanice metra, ktorú ľudia využívajú tiež ako protiletecký kryt. V metropole podľa médií vzplanula viacpodlažná obytná budova a sklad, tamojšie úrady informovali o páde trosiek zostrelených rakiet. Niektorí ľudia podľa nich zostávajú v troskách skladu.

Útoky zintenzívnili na jeseň

Rusko na Ukrajinu vpadlo vlani 24. februára a napadnutá krajina pravidelne čelí jeho ostreľovaniu a vzdušným úderom. Tie výrazne zintenzívnili vlani na jeseň, keď Moskva začala rozsiahle bombardovanie ukrajinskej infraštruktúry a miest, čím v zimných mesiacoch prerušila dodávky energie, tepla či vody. Kyjev už skôr varoval, že k podobnej stratégii Moskva pristúpi aj túto zimu.

Ukrajinské úrady v posledných týždňoch hlásia ruské útoky pomocou dronov, ale aj striel de facto každú noc. Ľvov, ktorý leží niekoľko desiatok kilometrov od poľských hraníc, však dlhší čas ruské údery nezaznamenal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet