Na hlavný obsah

Nové pravidlá týkajúce sa medu odhlasovala väčšina europoslancov. „Raňajková smernica“ má zabrániť podvodom

Do praxe sa tak skoro nedostane.

Nové pravidlá týkajúce sa medu odhlasovala väčšina europoslancov. „Raňajková smernica“ má zabrániť podvodom
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Ján Krošlák

Europoslanci chcú jasnejšie označovanie pôvodu medu. Takzvaná „raňajková smernica“ má spotrebiteľom pomôcť pri výbere produktov. Poctivých včelárov má zas ochrániť pred falšovateľmi. Opatrenie sa týka aj ovocných štiav či džemov. Nová legislatíva sa však do praxe, teda na naše stoly, tak skoro nedostane.

Návrh, za ktorý hlasovala drvivá väčšina europoslancov, hovorí, čo bude musieť byť na etikete vybraných „raňajkových“ potravín.

„Komisia pristúpila k smernici, ktorá má nejakým spôsobom upraviť, aké informácie má spotrebiteľ získať, keď si bude kupovať med alebo marmeládu, džem, alebo iné takéto produkty,“ uviedla europoslankyňa Miriam Lexmann.

„Zastavíme podvodné praktiky týkajúce sa etikiet medu, ktoré budú musieť v budúcnosti jasne uviesť krajiny pôvodu a v prípade zmiešaných medov príslušné podiely krajín pôvodu v percentách,“ priblížil rakúsky europoslanec Alexander Bernhuber.

Takzvanej raňajkovej smernici sa v reportáži v relácii Správy RTVS venoval redaktor Kamil Kolenič:

Navrhované opatrenie má tiež vytvoriť systém, ktorý by umožnil vypátrať dodávateľský reťazec výrobku a jeho skutočný pôvod.

„Pančovať med môžete aj v krajinách Európskej únie. A keď to nevieme nejakým spôsobom dozorovať, tak môžeme jesť nejaký cukrovinový produkt a nemusí byť priamo z Číny, ale napríklad niekde na Slovensku ho niekto spančuje v dobrej viere. Takže proti tomuto by sme mali mať nástroj,“ dodal europoslanec Michal Wiezik.

Europoslanci chcú tiež povinné a systematické testovanie medu. Európsky parlament teraz čakajú rokovania s členskými štátmi o konečnej podobe zákona. Do platnosti by mal vstúpiť najneskôr do dvoch rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika